سفارش تبلیغ
صبا ویژن
[ و به کسى که در محضر او أستغفر اللّه گفت ، فرمود : ] مادر بر تو بباید گریست مى‏دانى استغفار چیست ؟ استغفار درجت بلند رتبگان است و شش معنى براى آن است : نخست پشیمانى بر آنچه گذشت ، و دوم عزم بر ترک بازگشت ، و سوم آن که حقوق مردم را به آنان بپردازى چنانکه خدا را پاک دیدار کنى و خود را از گناه تهى سازى ، و چهارم اینکه حقّ هر واجبى را که ضایع ساخته‏اى ادا سازى و پنجم اینکه گوشتى را که از حرام روییده است ، با اندوهها آب کنى چندانکه پوست به استخوان چسبد و میان آن دو گوشتى تازه روید ، و ششم آن که درد طاعت را به تن بچشانى ، چنانکه شیرینى معصیت را بدان چشاندى آنگاه أستغفر اللّه گفتن توانى . [نهج البلاغه]
 
سه شنبه 95 مهر 27 , ساعت 6:38 صبح

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

دانلود مقاله زعفران با word دارای 14 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد دانلود مقاله زعفران با word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی دانلود مقاله زعفران با word،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن دانلود مقاله زعفران با word :

زعفران

زعفران گیاهی است با نام علمی Sativus Crocus از خانواده زنبق (lridaceae) .
این گیاه چند ساله ، دارای پیاز کوچک ، تقریبا کروی ، و پوشیده شده از غشای قهوه ای رنگ می باشد. این گیاه ، بومی نواحی مختلف آسیا به ویژه جنوب غربی آسیا ، جنوب اروپا و جنوب اسپانیا است ، ولی در حال حاضر در نقاط دیگری از دنیا کشت و برداشت می شود . ارتفاع قسمت هوایی و بیرونی گیاه حدود 10تا 30 سانتی متر بوده که دارای ساقه و تعدادی برگ های باریک است . از وسط برگ ها ، ساقه تولید شده ، گل خارج می شود و در ماه های مهر تا آذر گل ها به تعداد بیشتر منابع انگلیسی زعفران را از واژه الصفران و واژه

ای عربی دانسته انت اما درستی این بعید بنظر می رسد چون کاربرد زعفران قدمتی بیشتر از ده هزار سال دارد و این گیاه بومی رشته کوههای البرز و آسیای میانه است. وزن این واژه نیز عربی نیست و اصولا بیشتر نام‌هایی که در عربی به «ان » ختم می شوند ریشه فارسی دارند مانند مهرجان، جلجلان و; شاید زعفران در اصل زرپران بوده یعنی گلی که کلاله آن هم ارزش زر و طلا است و این واژه سپس به زعفران تبدیل شده. در زبان فارسی و ترکی زفرون ( زفرو) و در عربی زعفران در انگلیسی saffron در اسپانی azafrn در فرانسه (safrane در ایتالیایی (zaferano به هندی zuffron تلفظ می شود.

یک تا سه عدد بر روی هر ساقه ظاهر می شوند .
گل ها به رنگ بنفش و دارای 6 گل برگ می باشند . قسمت مورد استفاده ی گیاه که به نام زعفران در بازار تجارت موجود است انتهای خامه و کلاله ی گل (مادگی ) می باشد که به رنگ قرمز متمایل به نارنجی است .
چون زعفران دارای مصارف متعدد بوده و جایگاه ویژه ای را در تغذیه دارد ، از این رو اطلاعات مفیدی برای خوانندگان و مصرف کنندگان این ماده ی با ارزش ارائه می شود .
خواص درمانی

زعفران در فارماکوپه ی اروپا (کتاب رسمی داروسازی) قید شده و به شکل تنطوری با نام OpiiCrocata Tinctura وجود دارد .
هم چنین عصاره ی آن به صورت محصولی به نام Bitters Swedish توسط کارخانجات مختلف تهیه و جهت مصارف دارویی مختلف عرضه می شود . بر حسب آزمایش هایی که در اروپا انجام شده است ، زغفران خاصیت کاهش چربی و کلسترول خون و افزایش نفوذ اکسیژن در پلاسما را در موش آزمایشگاهی از خود نشان داده است .
در طب عوام نقاط مختلف جهان ، زعفران به عنوان آرام بخش ، ضد اسپاسم ، اشتها آور و مقوی معده استفاده می شود . در کشور آلمان زعفران به عنوان آرام بخش ، درمان درد معده و شکم و آسم مصرف می شود .
زعفران در کتاب رسمی داروسازی نامبرده شده و به شکل تنطوری با نام OpiiCrocata Tinctura وجود دارد.
خواص داروئی:

زعفران از نظر طبقدیم ایران گرم و خشک است . مهمترین خاصیت زعفران که از قدیم الایام از آن استفاده یم شده است درمان افسردگی می باشد . این خاصیت مهم حتی در شعر شاعران ینز انعکاس یافته است . شاهد آن شعر خاقانی است که می گوید :
زعفران دارای بویی قوی و طعم تلخ می باشد :
1)خوردن چای زعفران باعث هضم غذا می شود
2)اثر مسکن درد درد
3) قاعده آور است .
4)باعث تحریک اعصاب می شود
5)زعفران خون سازاست و گردش خون را آسان می سازد
6)مصرف زعفران خونریزیهای بعد از زایمان را از بین می برد .
7)قوای جنسی را تقویت می کند
8)کبد را تصفیه وقوی می سازد
9)سرفه را رفع و اثر مفید روی درمان برونشیت درد
10)کلیه و مثانه را پاک می کند
11)آرام بخش و خواب آرو است

12)زعفران ضد تشنج است
13)گاز معده را برطرف می کند
14)ادرار آور است
15)و اگر بالاخره می خواهید همیشه شاد و خندان باشید زعفران بخورید
16)فرمول قدیمی زعفران برای تنظیم عادت ماهیانه خانم ها و بازکردن قاعدگی سال هاست که بکار می رود و اثر بسیار مفیدی درد
تارتارات آهن و پتاسیم 0/5 گرم
گرد زعفران 0/5 گرم
پودر درچین 2 گرم
مصارف
زعفران به جهت طعم ، بو و رنگ زرد خاصی که دارد به وفور در غذاها و به ویژه همراه با برنج ،. صنایع شرینی سازی ، داروسازی و صنایع دیگر به مصرف می رسد.
ترکیبات
مهم ترین ترکیبات موجود در زعفران شامل ترکیبات زرد رنگ که به خوبی در آب محلول اند (مشتقات کروستین ) ، ترکیبات تلخ از جمله پیکروکروسین که به ویژه مقوی معده می باشند ، مواد معطر (اسانس ) که مهم ترین ترکیب آن سافرانال می باشد که گاهی تا 1درصد زعفران را تشکیل می دهد ، روغن ثابت به میزان حداکثر 10درصد ، رطوبت حدود 13ـ10 درصد و ترکیبات معدنی حدود 5درصد می باشد .
اصلی ترین و مهم ترین ترکیبات زعفران همان ترکیبات زرد رنگ ، تلخ و معطر هستند که اثرات درمانی زعفران مربوط به آن ها است .

نگه داری
زعفران باید دور از نور و رطوبت باشد . بهتر است نگه داری زعفران در ظرف شیشه ای یا فلزی دربسته بوده که در حرارت معتدل نگه داری شود .
با توجه به این که اسانس (مواد معطر ) زعفران قابل تبخیر شدن است در صورت نگه داری نامناسب ، به مرور زمان اسانس آن تبخیر شده و از اثرات دارویی و طعم و مزه ی آن کاسته می شود و مرغوبیت آن از دست می رود .
چون مواد معطر گیاه یعنی اسانس در حالت پودر شده ، بسیار سریع تر از پودر نشده ی آن تبخیر می شود ، بهتر است زعفران را تا موقع مصرف پودر نکنیم و یا در صورت پودر کردن درظرف در بسته نگه داری شود .
تقلیات
چون زعفران بسیار گران قیمت می باشد ، ممکن است گاهی همراه با تقلیات باشد . مهم ترین تقلبی که به عنوان زعفران صورت می گیرد گل رنگ می باشد که شباهتی به زعفران دارد و می تواند ایجاد رنگ زرد کند . زعفران به ویژه به صورت پودر ، با تقلیات بیش تری می تواند همراه باشد.
روش های مختلفی جهت تشخیص زعفران تقلبی وجود دارد که دو روش ساده ی آن به شرح زیر است :
روش اول ـ به چند میلی گرم پودر زعفران ، دو یا سه قطره اسید سولفوریک غلیظ در یک شیشه ی ساعت اضافه می کنیم . در این صورت زعفران ابتدا به رنگ قرمز مایل به قهوه ای و پس از مدت کمی ، به رنگ قرمز مایل به بنفش مبدل می شود .
این آزمایش به طور کامل اختصاصی نبوده و مربوط به موادی است (مانند زعفران ) که دارای ترکیبات کاروتنوئیدی (موادی دارای رنگ های زرد و یا نارنجی ) می باشند .
روش دوم ـ چند میلی گرم پودر زعفران را در یک شیشه ی ساعت قرار داده و به آن یک قطره اسید فسفومولیبدیک / سولفوریک اضافه کرده و کمی می ساییم .
پس از آن ، مخلوط را زیر میکروسکوپ قرار داده و با بزرگ نمایی 100ملاحظه می کنیم . بعد از حداکثر یک دقیقه ، تکه های پودر به رنگ آبی مبدل گشته و اطراف تکه ها هاله ای از رنگ آبی احاطه می شود .
مصرف زعفران به مقدار زیاد سمی است و باعث استفراغ ، خون ریزی رحم ، اسهال خونی ، خون روی از بینی ، پلک ها و لب ها ، سرگیجه ، بی حالی ، زردی پوست وتحریکات شدید ماهیچه های صاف و حتی گاهی مرگ نیز می شود .
چون زعفران بر روی سیستم تولید مثل اثر درد بنابراین زنان حامله باید از خوردن آن احتراز کنند زیرا ممکن است باعث سقط جنین می شود . خوردن زیاد زعفران برای کلیه ها مضر است . اشتها را کم می کند و ایجاد سردرد می کند و باعث اختلال حواس می شود .

زعفران را باید در شیشه های دربسته و دور از نور نگهدری کرد زیرا عطر و رنگ خود را در اثر نور از دست می دهد .

با آزمایشاتی که به عمل آمده ، مصرف حداکثر تا 5/1 گرم در روز برای یک فرد بالغ بلامانع است ولی باید سعی کرد که برای جلوگیری از عوارض و مشکلات بعدی ، کم تر از این مقدار مصرف شود و از زیاده روی در مصرف آن خودداری ورزید
تحقیقات جدید
به طور اصولی تغییرات آب و هوا و شرایط جغرافیایی بر روی کمیت و کیفیت مواد مؤثر گیاهان کاملا تأثیر گذار است و گیاهانی که در نقاط مختلف دنیا کشت و برداشت می شوند ، ممکن است دارای مواد و در نتیجه اثرات مختلف و یا ارزش های درمانی و یا مثلا سمی مختلف باشند .

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
سه شنبه 95 مهر 27 , ساعت 6:38 صبح

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

دانلود مقاله بررسی نقش نمادین اعداد در معماری معاصر ایران با word دارای 16 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد دانلود مقاله بررسی نقش نمادین اعداد در معماری معاصر ایران با word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی دانلود مقاله بررسی نقش نمادین اعداد در معماری معاصر ایران با word،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن دانلود مقاله بررسی نقش نمادین اعداد در معماری معاصر ایران با word :

چکیده

نماد وسیله ای است برای عینیت بخشیدن صوری به یک محتوای ذهنی. جنبه احساسی نماد مهمتر از جنبه زیبایی شناختی آن است. نماد پردازی در بسیاری از هنرها به ویژه معماری به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرد. اهمیت شناخت نمادها در معماری این است که بدون توجه به جنبه های مفهومی یک بنا، نمی توان آن بنا را به خوبی شناخت.نماد به معماری یک بنا هویت می بخشد و باعث تداوم یک مسئله فرهنگی در جامعه است؛ محتوای معنوی یک نماد را می توان در معماری به طرق مختلف بیان کرد.

هدف از این پژوهش به طور کلی بررسی نقش نمادها و نماد پردازی در معماری ، معرفی ویژگی های نمادین اعداد و به طور خاص بررسی نقش اعداد به عنوان نماد در معماری معاصر ایران است.

شیوه گردآوری مطالب به صورت اسنادی و استفاده از کتب و مقالات موجود و روش تحقیق به صورت توصیفی-تحلیلی می باشد.

واژههای کلیدی: نماد، اعداد، معماری معاصر، ایران، زیبایی شناختی.

1

-1 مقدمه

تعریف: »نماد علامتی است سمانتیکی یا قابل تحلیل معنایی؛ یعنی علامتی است قابل درک معنوی که دارای محتوایی است که فراتر از تاثیرات آنی آن قرار دارد. نماد چیزی روانی را قابل درک و احساس می کند. البته یک اثر هنری تزئینی نیز می تواند جنبه سمانتیکی داشته باشد. یک تابلو می تواند داستانی را بیان کند. اما تنها وقتی که محتوای معنوی یک تابلو مهمتر از اثر ظاهری آن باشد صحبت از یک اثر نمادین می شود«، ( کورت گروتر،(510: 1386 »به نظر گوته وظیفه نماد نشان دادن چیزی بخصوص در داخل یک کلیت و نشان دادن یک کلیت از طریق چیزی خاص است. به

عکس استعاره که در آن همیشه تعبیری شخصی وجود دارد و قیاسی است بین یک چیز با چیز دیگر، نماد همواره گویای یک معنای کاملا مشخص است«، (همان: » .(510اغلب چنین است که یک علامت به عنوان یک نماد تهیه نمی شود اما بعدها با گذشت زمان ارزش نمادین به دست می آورد. ذکر این نکته لازم است که جنبه احساسی یک نماد دارای اهمیت بیشتری است تا جنبه زیبا شناختی آن. اما به طور معمول عامل نمادین بودن یک علامت باعث ارتقاء ارزش زیبا شناختی آن می شود چرا که این عامل بعد جدیدی به علامت می دهد«، (همان: .(511 تنها اجسام کامل نیستند که می توانند جنبه نمادین داشته باشند. بلکه فرمهای ساده نیز می توانند چنین جنبه ای را دارا باشند. مثلا دایره نماد آسمان و نمودار حرکت ابدی بدون آغاز و انجام است. مربع نماد زمین و نمایانگر آرامش و نظم است.

شکل- 1 لوگوی سازمان فضایی ایران، (ماخذ : (www.isa.ir

»نمادها را نمی توان تنها به نمادهای بصری محدود کرد.هر کلمه یا هر حرکت دست و صورت را که بیانگر یک مفهوم معنوی باشد می توان به مفهوم عام آن یک نماد دانست. مثلا فشردن دست در موقع دیدار و یا بسیاری از رفتارهای اجتماعی دیگر«، (همان: .(513

شکل2 -فشردن دست در هنگام دیدار با مفاهیم مستتر در آن (ماخذ: (www.photoshopessentials.com

2

-2 پیشینه تاریخی

»در طول تاریخ از نماد، که نوعی علامت واجد هویت بصری است ، به عنوان ابزاری برای ایجاد ارتباط استفاده شده است.تصور بر این است که انسان پیش از تاریخ با خراش دادن و ایجاد نقش بر دیوار غارهای آلتامیرا در اسپانیا و لاسکو در فرانسه تلاش داشته تا از این طریق به دیگران اعلان خطر یا آگاهی دهد و یا پیام های دیگری را انتقال دهد.باستان شناسان لوازم و ابزارهایی را از یونان باستان یافته اند که بر آنها نقوش و علائم نمادینی نقش بسته که احتمالا معرف خالق آنها بوده است«، (همان،» .(517بر تابوت های مصری نیز نقوش نمادینی حکاکی شده است که احتمالا نشان از هنرمند خالق آن دارد. در جوامع قرون وسطایی بازرگانان و صنعتگران برای مشخص کردن کالاها و محصولاتشان از علائم و نمادهای خاصی استفاده می کردند که شناساگر آنها بود«، (همان: » .(512چاپگران اواخر سده نوزدهم میلادی نیز که به مهارت ها و استادی خود فاخر بودند و بر روی تمامی چاپنقش های خود نمادهایی را به صورت حرف نشانه یا امضاء چاپ می کردند که معرف حرفه و صنعتگری آنان بود«، (همان: » .(513آغاز سده بیستم نیز گاوچرانان آمریکایی برای مشخص کردن مالکیت دام های خود از علائم انحصاری استفاده می کردند. در واقع آنها از نوعی زبان تصویری استفاده می کردند که سابقه آن به مصرین باستان می رسد. طی دوره رکود اقتصادی در آمریکا ، کارگران دوره گرد ، یا در واقع پیشه ورانی که بیکار شده بودند ، یک نظام ارتباطی تحلیلی و کاربردی را ابداع کردند. آنها علائم و نشانه هایی بودند که بر دیوار خانه ها و ساختمان ها رسم می کردند و مثلا گویای خطراتی بود که کارگران دوره گرد را تهدید می کرد یعنی درست شبیه روشی که انسان غارنشین از تصاویر خطی استفاده می کرد. دو دایره و یک خط رابط بین آنها نشانگر باتوم و معرف این هشدار بود که پلیس ناحیه خشن و متخاصم است«، (همان: .(520

»یونانیان به نماد پردازی اعداد بسیار توجه داشتند. برای مثال، ده عدد نخستین، در نظام یونانیان(یا دوازده عدد، در سنت مشرق زمین) به روح وابسته اند؛ یعنی: جوهر، کهن الگو و نماد به شمار می روند. باقی اعداد، محصول ترکیب این اعداد نخستین اند. فیثاغورس عقیده داشت که: » اشیاء برمبنای اعداد ترتیب یافته اند «. افلاطون، عدد را جوهر هماهنگی و هماهنگی را بنیاد جهان و انسان می دانست و می گفت که حرکات هماهنگ ، » به چرخش های آرام روح ما می مانند .« فلسفه اعداد ، بعدها توسط عبریان ، گنوسی ها و مفسران یهودی گسترش یافت و درمیان کیمیاگران نیز پراکنده شد . این گونه مفاهیم اساسی و جهانی ، در اندیشه های شرقیان نیز دیده شده است ؛ برای مثال لائوتسه می گوید : » یک ، دو می شود ، دو ، سه می شود و از سه تایی ، یک – وحدت یا نظم جدید – یعنی چهار ، پدید می آید «. پیرس پیشنهاد می کند که قوانین طبیعت و قوانین روح انسان ، بر همین اصول پایه ریزی شده اند و هر دو در امتداد همین خطوط می توانند ترتیب یابند«، (ادواردو سرلو، خوان ،.(226 :1375

این پژوهش سعی بر آن دارد تا به بررسی نمادها در معماری و به طور خاص جنبه نمادین اعداد و استفاده از آنها درمعماری ایران به ویژه در بناهای معاصر با بررسی چند نمونه موردی بپردازد.

-3 جنبه نمادین اعداد

»در دانش نماد پردازی، اعدادصرفاً، بیان کننده کمیت ها نیستند؛ بلکه هر عدد، نیروهای تصوری و ویژگی خاص خود را دارد. می توان گفت ارقام واقعی، تنها ظواهر بیرونی اند. تمامی اعداد، از عدد یک(که برابر با نقطه اسرار آمیز ، نامعلوم و بی اهمیت است) پدید می آیند . عدد، هر چه از وحدت دور شود ، در مسیر پر پیچ و خم » جهان « ، بیشتر و ژرفتر ، گرفتار ماده می شود «، (همان : .(112 جدای از نمادهای اصلی وحدت و کثرت، نماد پردازی کلی دیگری نیز به اعداد زوج (مبین اصل منفی و انفعالی)، و اعداد فرد(مبین اصل مثبت و فعال)، پیوسته است. وانگهی، مجموعه های عددی، پویایی نمادینی دارند که نباید آن را نادیده انگاشت. این تصور که عدد »یک«، پدید آورنده عدد »دو« و عدد دو، آفریننده عدد »سه« است، بر مبنای این قضیه فلسفی شکل می

3

گیرد که هر جوهری، گرایش برگذشتن از مرزهای خود را دارد، یا می خواهد تا با ضد خود روبرو شود. پس، وقتی دو عنصر وجود دارند، سومین عنصر به منزله پیوند دهنده آن دو، یعنی عدد سه، ظاهر می شود و خود، سبب پدید آمدن چهارمین عدد، یعنی حلقه پیونده دهنده سه تای نخستین می شود و همین گونه، تا آخر ادامه می یابد. بعد از اتحاد و دوگانگی(بیان کننده تضاد، پژواک و رونوشت آغازین)، سه تایی ها و چهارتایی ها، گروه های اصلی به شمار می روند، از جمع آنها، هفت تایی ها و از ضرب آن ها در یکدیگر، دوازده تایی ها پدید می آیند. عدد سه، ریشه مستقیم تر عدد هفت است( هر دو از اعداد فردند). نماد پردازی های رایج عبارتند از: سه تایی ها، مبین مراتب عقلانی و روانی؛ چهارتایی ها، مراتب زمینی، هفت تایی ها، نظام سیاره ای و اخلاقی و دوازده تایی ها، نظام جهانی. اکنون توجه کنید به پذیرفته شده ترین معانی نمادین تمامی اعداد، که می تواند پایه ای برای یک خلاصه کوتاه از نظریه روان شناسانه پانت قرار گیرد:
صفر: »بی وجود و به گونه ای رمز آمیز با وحدت، گاه، ضد آن وگاه، چونان انعکاس آن پیوسته است ؛ صفر ، نماد پنهان بودن ، بالقوه بودن است . از دیدگاه انسان زنده ، صفر نماد مرگ است ؛ یعنی حالتی که در آن ، نیروهای زندگی تغییر یافته اند . به سبب کروی بودن ، حاکی از ابدیت است. صفر ، افزایش دهنده اعشاری است و قدرت کمی نمادین اعداد را تقویت می کند . عددی که دارای چندین صفر باشد ، مبین شور و هیجانی برای اشیای بزرگ است«، (همان،(287

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
سه شنبه 95 مهر 27 , ساعت 6:38 صبح

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

دانلود مقاله در مورد پرش به محتوای اصلیرفتن به نوارابزار با word دارای 21 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد دانلود مقاله در مورد پرش به محتوای اصلیرفتن به نوارابزار با word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی دانلود مقاله در مورد پرش به محتوای اصلیرفتن به نوارابزار با word،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن دانلود مقاله در مورد پرش به محتوای اصلیرفتن به نوارابزار با word :

اجزاء یاخته گیاهی

یاخته‏های گیاهی، ضمن دارا بودن تفاوتهای ظاهری از نظر شکل و ساختار، ویژگیهای مشترک بسیار دارند و به طور کلی از خارج به داخل شامل اجزاء زیرند:
1 دیواره یاخته‏ای و غشای سیتوپلاسمی.
2 سیتوپلاسم که خود شامل دو بخش زمینه (هیالوپلاسم) و اندامکهای مختلف مانند شبکه آندوپلاسمی، میتوکندریها، پلاستها، ریبوزومها، لیزوزومها، دستگاه گلژی، سانتریولها، واکوئولها، ریز رشته‏ها و ریز لوله‏هاست.
3 هسته که واجد عوامل ارثی اصلی یاخته است.

دیواره یاخته‏ای

در پیرامون اغلب یاخته‏های گیاهی و بعضی از یاخته‏های جانوری دیواره‏ای به نام دیواره یاخته‏ای وجود دارد. دیواره یاخته‏ای در یاخته‏های گیاهان ساختار نسبتاًسخت سلولوزی دارند و نوعی اسکلت بیرونی را به وجود می‏آورد که به این یاخته‏ها شکل هندسی و نسبتاً ثابتی می‏دهد.
این دیواره، که دیواره نخستین نیز نامیده می‏شود، به وسیله پروتوپلاسم زنده یاخته ایجاد می‏گردد و وجود آن اساسیترین وجه تمایز بین گیاهان و جانوران است. دیواره بین دو یاخته شامل سه بخ

ش یا لایه است. هر یک از دو یاخته مجاور هم دیواره نخستین را تولید می‏کند و بین آن دو، لایه بین یاخته‏ای به نام تیغه میانی مشترک بین دو یاخته وجود دارد . جنس تیغه میانی از ترکیبات پکتیکی مانند پکتین است.
دیواره نخستین و لایه بین یاخته‏ها تنها لایه‏های دیواره‏ای در یاخته‏های سازنده بافتهای نرم گیاهان است. در نتیجه افزایش سن یاخته ممکن است مواد دیگری ساخته شوند و از سمت داخل یاخته به صورت لایه‏ای روی دیواره نخستین قرار گیرند که دیواره دومین یا پسین نام دارد. پس از تشکی

ل دیواره پسین، یاخته معمولاً می‏میرد و پروتوپلاست آن از بین می‏رود.

تبادل مواد از خلال دیواره یاخته‏ای
دیواره یاخته گیاهی سطح ممتدی نیست بلکه منافذی به اندازه‏های متفاوت در آن وجود دارند. در محل این منافذ، سیتوپلاسم دو یاخته مجاور مستقیماً با یکدیگر در ارتباطاند. این ارتباط در اثر رشته‏های لوله‏ای سیتوپلاسمی بسیار نازک به نام پلاسمودسمها برقرار می‏شود. به علت‏وجود این منافذ در دیواره‏های سلولوزی، پخش و تبادل مواد بین یاخته‏ها در بافتهای گیاهی با سرعت و سهولت صورت می‏گیرد. پلاسمودسمها در دیواره‏های نخستین، در سوراخهای ریز دیواره، جایی که دیواره فاقد تیغه میانی است به وجود می‏آیند و سیتوپلاسم از آن محلها از یاخته‏ای به یاخته دیگر ادامه می‏یابد.

غشای سیتوپلاسمی
در سطح بیرونی اغلب یاخته‏های جانوری و در درون دیواره سلولوزی اکثر یاخته‏های گیاهی، غشایی به ضخامت 75 آنگستروم وجود دارد که از یک سو با خارج و از سوی دیگر با محتویات درون یاخته در ارتباط دایمی است. این غشا از یک لایه دو مولکولی فسفولیپید تشکیل شده است. همه موادی که به یاخته وارد و یا از آن خارج می‏شوند باید از این غشا عبور کنند.
پروتئینهای مختلفی که در میان لایه‏های فسفولیپیدی وجود دارند برای عبور مولکولهای ویژه نقش حامل را ایفا می‏کنند. برای توجیه ساختار شیمیایی غشای سیتوپلاسمی و استقرار مولکولها در آن طرحهای مختلفی از طرف دانشمندان پیشنهاد شده است که از بین آنها مدل موزائیک – سیال برای ساخت غشا بیش از همه مورد قبول واقع شده است. این مدل، که نخست توسط اس. جی. سینگر Singer S.J در سال 1971 پیشنهاد شده، غشای یاخته را به صورت موزائیکی از لیپید و پروتئین نشان می‏دهد. سینگر ساختار اساسی غشاهای یاخته‏ای را به کوههای یخی (پروتئینها) شناور در دریا (لیپیدها) تشبیه کرده است. بدین سان مولکولهای پروتئین را به صورتی در نظر می‏گیرند که در سطح غشا حرکتی جانبی دارند و رابطه ساختاری پروتئینها را با لیپیدها متغیر می‏دانند.

بر اساس مدل موزاییک – سیال، پروتئینهای غشا را، بر حسب میزان نفوذ آنها در درون دو لایه لیپیدی غشا، به پروتئینهای عمقی و پروتئینهای سطحی تقسیم می‏کنند.
غشای سیتوپلاسمی از یک لایه دو مولکولی (دو ردیفی) فسفولیپید ساخته شده که هر مولکول آن شامل یک سرآب دوست و یک دم آب گریز است. استقرار این دو ردیف مولکول در مقابل یکدیگر به گونه‏ای است که دمهای آب گریز به طرف داخل و در مقابل یکدیگر، و سرهای آب دوست در طرف خارج قرار گرفته‏اند. مولکولهای پروتئین در سطح بیرونی یا درونی و یا در تمام غشا وجود دارند.

نقش غشای سیتوپلاسمی حفظ تراوایی انتخابی است. این غشا چون سدی نیمه تراوا عمل می‏کند، بدین معنی که از خروج مواد آلی یاخته، مانند هیدراتهای کربن و پروتئینها، جلوگیری می‏نما

ید در صورتی که به آب و نمکهای کانی امکان می‏دهد تا درون آن نفوذ کنند. چنین غشایی که فقط بعضی مواد از آن عبور می‏کنند، غشای نیمه تراوا نامیده می‏شود. نیمه تراوا بودن غشا عامل اصلی در نقش آن است. اگر غشا کاملاً تراوا می‏بود، مقدار زیادی از محتویات یاخته بسادگی از آن خارج می‏شد و در نتیجه فعالیت زیستی یاخته متوقف می‏گشت و اگر غشا کاملاً ناتراوا می‏بود، آب و نمکهای کانی، مواد ضروری جهت سوخت و ساز یاخته، نمی‏توانستند وارد آن شوند و باز هم فعالیتهای یاخته متوقف می‏شد. بنابراین نیمه تراوا بودن غشای یاخته شرط لازم زندگی آن است.
سیتوپلاسم
سیتوپلاسم شامل تشکیلات یاخته‏ای است که در داخل غشای سیتوپلاسمی (پلاسمایی) و در خارج هسته قرار دارد. سیتوپلاسم ساختاری نیمه شفاف، بی‏شکل و تقریباً یکنواخت دارد و خاصیت شکست نور در آن کمی بیش از آب است. سیتوپلاسم، پس از مرگ یاخته، با رنگهای اسیدی انیلین رنگ می‏گیرد، یعنی اسیدوفیل است (به استثنای بعضی نواحی بسیار غنی از ریبوزومها که بازوفیل‏اند)، بر عکس سیتوپلاسم زنده تقریباً خنثی است. زمینه سیتوپلاسم یا، به عبارت بهتر، اساسیترین قسمت محیط واقعی درون یاخته را هیالوپلاسم گویند، زیرا اکثر اعمال بیوسنتزی یاخته در همین زمینه صورت می‏گیرد.

در هیالوپلاسم دو دسته عناصر به حالت شناور وجود دارند: یک دسته ضمایم دایمی مانند میتوکندریها، پلاستها، دستگاه گلژی و غیره‏اند که اندامک نامیده می‏شوند و فعالیت زیستی دارند: دسته دیگر مواد غیر دایمی حاصل از اعمال زیست شیمیایی داخل هیالوپلاسم به نام اجسام ضمیمه هستند. در هر حال، محدوده هیالوپلاسم از طرف داخل، غشای هسته و ازطرف خارج، غشای سیتوپلاسمی یاخته است.
اندامکها عبارت‏اند از: هسته، میتوکندریها، شبکه آندوپلاسمی، دیکتیوزومها، ریز لوله‏ها و ریز رشته‏ها، لیزوزومها، واکوئولها و پلاستها. ذرات دیگری نیز در سیتوپلاسم دیده می‏شوند که از اندامکها کوچکترند و غشا ندارند. این ذرات را ریبوزوم می‏نامند. گر چه ریبوزومها، به علت نداشتن غشا، اندامک به شمار نمی‏آیند، اما به دلیل اهمیت ویژه‏ای که در سوخت و ساز یاخته دارند در قسمت

اندامکها مورد بحث قرار خواهند گرفت.
سیتوپلاسم در تبادلات یاخته با محیط و همچنین مراحل مختلف سوخت و ساز نقشی اساسی دارد. یکی از ویژگیهای سیتوپلاسم جنبش دایمی آن است که ممکن است چرخشی یا موضعی باشد. این حرکات را جنبش سیتوپلاسمی می‏نامند که در اثر انقباض ریز رشته‏ها (رشته‏های میکروسکوپی) به وجود می‏آید. در ضمن ریز لوله‏ها (لوله‏های میکروسکوپی) جنبش سیتوپلاسمی را جهت می‏دهند، یعنی جریان آن را به سوی منطقه معینی از یاخته متوجه می‏سازند و از منطقه دیگر دور می‏کنند. جنبش سیتوپلاسمی سبب حرکت اندامکها و توزیع مواد درون سیتوپلاسم و تسهیل مواد می‏شوند. جنبش سیتوپلاسمی، که انرژی آن از فعالیتهای زیستی یاخته تأمین می‏شود، از ویژگیهای یاخته زنده است.

ریبوزومها
ریبوزومها ذرات کروی کوچکی هستند که به صورت آزاد یا روی شبکه‏های آندوپلاسمی درون سیتوپلاسم دیده می‏شوند. قطر این ذرات در حدود 170 تا 200 آنگستروم است. در ساختار شیمیایی ریبوزومها 65 تا 90 درصد اسیدنوکلئیک از نوع اسید ریبونوکلئیک (RNA) و 10 تا 35 درصد پروتئین وجود دارد. با استفاده از رادیو ایزوتوپها توانسته‏اند محل تشکیل اجزاء ریبوزوم را تعیین کنند. بدین سان معلوم شده است که RNAی ریبوزوم در هستک ساخته می‏شود و از آنجا به سیتوپلاسم منتقل می‏گردد. دو بخش ریبوزوم، پس از ساخته شدن، به یکدیگر می‏پیوندند و ریبوزوم کامل را به وجود می‏آورند.
ریبوزومها معمولاً درون پلاستها، میتوکندریها و سیتوپلاسم دیده می‏شوند ولی در اکثر موارد با شبکه آندوپلاسمی همراه‏اند.
نقش اصلی ریبوزومها شرکت در ساختن پروتئینهاست، بدین معنی که ریبوزومها جایگاه ساخت پروتئینها هستند.

شبکه آندوپلاسمی
این شبکه در برش عرضی به صورت مجاری ظریف غشایی تو خالی با انشعابات فراوان و مرتبط به یکدیگر و یا به شکل مخازن پهن کم و بیش متراکم و پراکنده در تمام سیتوپلاسم مشاهده می‏شوند. این مجاری متشکل از دو غشا و فضای واقع در بین آنهاست. جدار غشاها با غشای

هسته‏وغشای‏سیتوپلاسمی ارتباط داردودرحقیقت‏ادامه‏آنهادرسیتوپلاسم به شمار می‏آید.
به بسیاری از نقاط دیواره بیرونی شبکه آندوپلاسمی تعداد فراوانی دانه‏های ریبوزوم متصل‏اند، به همین دلیل شبکه آندوپلاسمی در ساختار یاخته به دو صورت وجود دارد: شبکه آندوپلاسمی دانه‏دار یا ناصاف که واجد ریبوزوم است، و شبکه آندوپلاسمی بدون دانه یا صاف که فاقد ریبوزوم است.

تراکم شبکه آندوپلاسمی در یاخته متغیر است و به عواملی مانند سن و فعالیت یاخته بستگی دارد. مثلاً شبکه آندوپلاسمی در یاخته‏های فعال یا در حال رشد بیش از یاخته‏هایی است که در حال استراحت‏اند. ضمناً یاخته‏ای که آسیب دیده باشد، چون برای ترمیم خود بیشتر فعالیت می‏کند، شبکه آندوپلاسمی آن نیز زیادتر می‏شود. یاخته‏هایی که نقش غذا دهنده دارند، مانندیاخته‏های رویشی‏پیرامون گیاهک درحال‏رشددانه،نیزمقدارزیادی‏شبکه‏آندوپلاسمی‏دارند.
نقش شبکه آندوپلاسمی ذخیره و هدایت بعضی مواد در درون یاخته است. پروتئینها در جوار ریبوزومهای واقع بر روی این مجاری ساخته شده و سپس وارد آنها می‏شوند. به علاوه مواد دیگری مانند گلوسیدها در این مجاری وجود دارند.
نقشهای دیگر شبکه آندوپلاسمی عبارت‏اند از: شرکت در تشکیل دیواره سلولوزی یاخته و ایجاد ارتباط بین یاخته‏ها. بیشتر کسانی که یاخته را با میکروسکوپ الکترونی بررسی کرده‏اند، عقیده دارند که شبکه آندوپلاسمی، یاخته‏ها را به وسیله رشته‏های سیتوپلاسمی (پلاسمودسم) از طریق دیواره سلولوزی به هم مربوط می‏سازد.
دیکتیوزومها
دیکتیوزومها سیستمهای غشایی ویژه‏ای هستند که از روی هم قرار گرفتن 5 تا 15 کیسه گرد و تخت با وزیکولهایی در لبه آنها تشکیل شده‏اند. هر کیسه را سیسترنا گویند. هر دیکتیوزوم حدود 2 میکرون قطر و 5/0 میکرون عرض دارد. یاخته‏های ترشحی، دیکتیوزوم گسترده‏تری دارند. مجموعه دیکتیوزومها را دستگاه گلژی می‏نامند. این نامگذاری به افتخار گلژی، دانشمند ایتالیایی، صورت گرفته است که در سال 1898 برای نخستین بار وجود آنها را در یاخته‏های عصبی گزارش کرده است.

در داخل کیسه‏های دیکتیوزومها، مواد مختلفی ذخیره و تغلیظ می‏شوند. مواد ترشحی عموماً آمیخته‏ای از پروتئینها و هیدراتهای کربن‏اند. این مواد در داخل کیسه‏ها باقی نمی‏مانند بلکه پس از رانده شدن به داخل وزیکولهای مربوطه، همراه با جوانه‏زدن آنها، از دیواره دیکتیوزومها جدا و به داخل سیتوپلاسم آزاد می‏شوند. به طور کلی نقش دستگاه گلژی بسته‏بندی پروتئینهاس

ت. احتمالاً پروتئینها، پس از ساخته‏شدن بر روی ریبوزومها، از طریق شبکه آندوپلاسمی به دیکتیوزومها منتقل می‏شوند.
در یاخته‏های یوکاریوت، وزیکولهای حاوی آنزیمهای مختلف وجود دارند. بعضی از این وزیکو

لها از دیکتیوزومها جدا می‏شوند و خود اندامکهای ویژه‏ای را پدید می‏آورند. این اندامکها را میکروبادی و لیزوزوم می‏نامند.
میکروبادیها
میکروبادیها ذرات کروی کوچکی هستند که در پیرامون آنها فقط یک غشا وجود دارد. اندازه آنها در یاخته‏های مختلف گیاهی متفاوت است. میکروبادیها گاهی به اندازه میتوکندریها دیده می‏شوند ولی با این حال تشخیص آنها از یکدیگر بسیار آسان است، زیرا میکروبادیها فاقد دیواره دو غشایی هستند.
میکروبادیها شامل پراکسی‏زوم (حامل آنزیمهای اکسید کننده) و گلی اکسی‏زوم (حامل آنزیمهای تبدیل کننده چربی به قند) هستند.

لیزوزومها
در بافتهای گیاهی و جانوری، اندامکهایی کروی به اندازه میتوکندریها یا کوچکتر از آنها وجود دارند که آنها را لیزوزوم یا«اجسام میکروسکوپی آنزیم‏دار می‏نامند. این اندامکها فقط یک غشا دارند و این ویژگی آنها را از میتوکندریها متمایز می‏سازد. بخش مرکزی آنها متراکمتر است و گاهی دارای بلورهای گوناگون‏اند.

پژوهشهایی که به منظور شناخت نقش لیزوزومها به عمل آمده‏اند نشان می‏دهند که در این اندامکها آنزیمهای گوناگونی وجود دارند که نوع آنها بر حسب نوع بافت و نوع یاخته متفاوت است و از این نظر اجسام میکروسکوپی آنزیم دار نامیده می‏شوند. نقش لیزوزومها تجزیه سریع ملکولهای درشت و گوارش مواد هنگام تمایز یاخته‏ای است.

واکوئولها

واکوئول (حباب) حفره یا کیسه‏ای است که غشایی به نام تونوپلاست آن را از سیتوپلاسم جدا می‏کند. درون واکوئول را مایعی به نام شیره واکوئولی پر کرده است.

واکوئولهای یاخته‏های جوان کوچک‏اند و بیشتر فضای درون یاخته را سیتوپلاسم اشغال می‏کند. به موازات رشد یاخته، واکوئولها نیز رشد می‏کنند و بزرگ می‏شوند. سپس تدریجاً با ادغام در یکدیگر تعدادشان کم ولی بزرگتر می‏شوند. وقتی یاخته به اندازه نهایی خود می‏رس

د، بخش اعظم فضای آن را واکوئولها اشغال می‏کنند که سیتوپلاسم و هسته را به کنار دیواره می‏رانند.
غلظت شیره واکوئولی ثابت نیست و در اثر تغییرات مقدار آب یاخته تغییر می‏کند. در نتیجه غلظت شیره واکوئولی در یاخته‏های متفاوت و نیز در یک یاخته در زمانهای مختلف متغیر است. واکوئولها را باید محل ذخیره آب یاخته دانست که در پدیده‏های اسمزی نقشی بسزا دارند. معمولاً مواد زاید سیتوپلاسم در داخل واکوئول جمع می‏شوند.
آنتوسیانین‏ها رایجترین رنگدانه موجود در شیره واکوئولی هستند. رنگ قرمز بعضی از ریشه‏ها، برگ چغندر و همچنین رنگ قرمز و ارغوانی یا آبی گلبرگها یا قسمتهای دیگر گیاه مربوط به انواع این رنگدانه‏هاست. همچنین رنگ بعضی از گلبرگها مربوط به نوعی آنتوسیانین زرد رنگ به نام آنتو گزانتین است. آنتوسیانین‏ها همراه با کاروتنوئیدها و شاید تانن‏ها در تشکیل رنگ برگهای پاییزی نقش مهمی دارند.
در واکوئول یاخته‏های بسیاری از گیاهان انوع مختلف بلورهای مواد کانی و آلی یافت می‏شوند. بلورها از نظر ترکیبات شیمیایی متفاوت‏اند، از مهمترین آنها می‏توان بلورهای سوزنی شکل اگزالات کلسیم ( رافیدها) و نیز بلورهای سولفات کلسیم، کربنات کلسیم و سیلیس را نام برد. به نظر می‏رسد که اسید اگزالیک یکی از فرآورده‏های سوخت و سازی پروتوپلاست باشد. اسید اگزالیک در غلظتهای بالا برای پروتوپلاست مسموم کننده است. ولی وقتی با کلسیم ترکیب شد و به صورت اگزالات کلسیم درآمد، دیگر برای پروتوپلاست اثر سمی ندارد. بلورهای اگزالات کلسیم بیشتر اوقات به صورت بلورهای منفرد یا چند تایی پهلوی هم هستند. این بلورها غالباً چند وجهی و گاهی نیز به شکل ذرات شن دیده می‏شوند. بلورهای اگزالات در گیاهان تک لپه‏ای بیش از گیاهات دولپه‏ای وجود دارند.
میتوکندریها
وجود میتوکندری در یاخته نخستین بار در سال 1900 توسط دانشمند معروف آلمانی به نام آلتمن(Altmann) گزارش شد. میتوکندریها ذرات‏ریزی هستند که با میکروسکوپ نوری به شکلهای کروی، میله‏ای یا رشته‏ای دیده می‏شوند. این تنوع اشکال به علت تهیه برش در زوایای متفاوت است و گرنه میتوکندری اندامکی لوله‏ای شکل به طول 1 تا 3 میکرون است.

میتوکندری غشایی دو لایه دارد: غشای بیرونی صاف است و غشای درونی چین‏خوردگیهایی به نام تیغه دارد. وجود این چین‏خوردگیها سبب افزایش سطح آن می‏شود. از آنجا

که فعالیتهای میتوکندری بیشتر در سطح همین غشا انجام می‏گیرد، لذا میزان چین‏خوردگی می‏تواند در فعالیت غشا مؤثر باشد.
کریستا ممکن است لایه لایه یا به شکل برآمدگیهای لوله مانند باشد. در گیاهان، شکل لوله‏ای آن بیشتر دیده می‏شود.درون میتوکندری را ماده یکنواخت و بی‏شکلی به نام ماده زمینه‏ای پر می‏کند که در آن DNA ,RNA، ریبوزومها، پروتئینها، لیپیدها، نوکلئوتیدها و آب نیز وجود دارند.
ریبوزومهای درون میتوکندری مشابه ریبوزومهای سیتوپلاسمی هستند ولی از آنها کوچکترند. DNAی موجود در میتوکندری با DNAی هسته تفاوت دارد. وجود DNA و ریبوزوم به میتوکندری امکان می‏دهد که بعضی از آنزیمهای تنفسی مورد نیاز را بسازد.

 

مهمترین نقش میتوکندریها تنفس است. به این ترتیب که آنزیمهای تنفسی موجود در سطح غشای درونی آنها سبب شکستن مولکولهای گلوگوز و اسیدهای آمینه و چربیها می‏شود و در نتیجه انرژی آزاد می‏کند. به همین علت، میتوکندریها به عنوان نیروگاه یاخته نیز شناخته می‏شوند. انرژی حاصل عمدتاً به صورت ATP ذخیره می‏شود و در فعالیتهای زیستی مختلف یاخته مورد استفاده قرار می‏گیرد.
هر میتوکندری‏ از میتوکندری‏ قبلی‏ و بر اثر تقسیم ‏مستقیم ،یعنی ‏دو تکه‏ شدن ‏آن‏ به وجود می‏آید.
پلاستها
پلاستها اندامکهای کوچکی هستند که در بیشتر یاخته‏های گیاهی وجود دارند و اغلب بر حسب رنگی که دارند نامگذاری می‏شوند. پلاستهای کلروفیل دار را که سبز رنگ‏اند کلروپلاست ،پلاستهای رنگین دیگر را کروموپلاست و پلاستهای بی‏رنگ را لو کوپلاست می‏نامند.
لوکوپلاستها را گاهی بر اساس ماده اندوخته‏ای آنها نامگذاری می‏کنند، مانند آمیلوپلاست که پلاست نشاسته‏دار است.
1 کلروپلاستها
کلروپلاستها عموماً قرصی شکل بوده و به علت دارا بودن کلروفیل سبز رنگ اند. اندازه و شکل آنها در یاخته‏ها متفاوت است. همچنین تعداد آنها در یاخته‏های گیاهی بر حسب نوع یاخته، نوع گیاه و میزان فعالیت فتوسنتزی آن تفاوت دارد. مثلاً در یاخته‏های علف خوک فقط یک کلروپلاست وجود دارد در حالی که در جلبکها، کلروپلاستها بسیار متنوع و مختلف‏اند. کلروپلاستها با میکروسکوپ نوری به رنگ سبز یکنواخت به نظر می‏رسند و اگر آنها را از گیاه جدا کنند، در زیر میکروسکوپ‏ به ‏دو صورت ‏دیده‏ می‏شوند: سبزیکنواخت ‏یا سبز دارای ‏لکه ‏های‏ سبزتیره (گرانومها).

 

میکروسکوپ الکترونی نشان می‏دهد که این اندامک غشایی دو لایه دارد. بخش درونی کلروپلاست شامل دو سیستم لایه‏ای و ماده در برگیرنده این دو سیستم، یعنی ماده زمینه‏ای دانه داراست. سیستم لایه‏ای دو بخش دارد: بخشی که گرانومها را تشکیل می‏دهد، و بخش دیگری که آنها را به هم وصل می‏کند (بخش رابط). هر گرانوم مجموعه‏ای است از کیسه‏های پروتئینی سکه مانند که روی هم چیده شده‏اند. غشاهای درونی گرانوم به صورت کیسه‏های پهن شده‏ای مرتب شده‏اند که آنها را تیلاکوئید می‏نامند. کلروفیل و رنگیزه‏های دیگر درون تیلاکوئید جای دارند.

کلروپلاستها نیز مانند میتوکندریها محتوی DAN هستند، بسیاری از پروتئینهایی که بر اساس اطلاعات مندرج در DNAی کلروپلاست ساخته می‏شوند در فرآیند فتوسنتز مورد نیازند.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
سه شنبه 95 مهر 27 , ساعت 6:37 صبح

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

دانلود تحقیق اقدامات امیرکبیر برای جلوگیری از شیوع وبا با word دارای 15 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد دانلود تحقیق اقدامات امیرکبیر برای جلوگیری از شیوع وبا با word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی دانلود تحقیق اقدامات امیرکبیر برای جلوگیری از شیوع وبا با word،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن دانلود تحقیق اقدامات امیرکبیر برای جلوگیری از شیوع وبا با word :

نخستین شیوع وبا در ایران به سال بازمى‌گردد. 26 سال بعد، وباى دیگرى در شهر تهران شیوع یافت. «ریشارخان»، سفیر فرانسه، در مورد وباى تهران مى‌گوید: «بیست و چهارم جولای [دهم شعبان ه.ق] که من به شهر آمده بودم، شاه به واسطه وبایى که بروز نموده بود از نیاوران کوچ کرده، توى کوه‌ها رفت... سى و یکم جولای: امروز در کوچه که منزل دارم، یکصد و بیست نعش وبایى را شمردم که به قبرستان مى‌بردند. گاهى دو، سه تابوت گذاشته، حمل و نقل مى‌کردند... احدى نزدیک به وبازدگان نمى‌آمد».
شاه مملکت، فرار را بر قرار ترجیح داد و به جاهاى خوش آب و هواى طهران رفت و «رعیت جماعت» تنها ماند و آنقدر کشته داد تا بیمارى از شدت افتاد. اما به روزگار میرزا تقى خان امیر کبیر چنین نبود و این مرد دوراندیش و ایران‌دوست، به هنگام صدارت خود، در پیشگیرى از بیمارى‌ها، گام‌هاى اساسى و جدى متناسب آن روزگار برداشت. به دستور امیر: جزوه قواعد معالجه وبا به چاپ رسید و راجع به چگونگى این بیمارى و جلوگیرى از سرایت آن... میان روحانیان و سرشناسان محله‌هاى شهر پخش شد و این تدبیرى ارزنده بود. به علاوه براى محافظت ممالک محروسه از آلودگى ناخوش مزبوره در مرزها، قاعده گراختین (قرنطین) گذارده شد که مسافران را چند روز در آنجا نگاه دارند و دود بدهند و بعد روانه شوند. دستور میرزا تقى خان در این موضوع و خاصه حاشیه‌اى که به خط خود افزوده قابل توجه است.

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
سه شنبه 95 مهر 27 , ساعت 6:37 صبح

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

دانلود مقاله Design, Manufacturing and Performance Test of a PV Operated Forced Convective Solar Dryer با word دارای 8 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد دانلود مقاله Design, Manufacturing and Performance Test of a PV Operated Forced Convective Solar Dryer با word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی دانلود مقاله Design, Manufacturing and Performance Test of a PV Operated Forced Convective Solar Dryer با word،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن دانلود مقاله Design, Manufacturing and Performance Test of a PV Operated Forced Convective Solar Dryer با word :

سال انتشار: 1385

محل انتشار: چهاردهمین کنفرانس سالانه مهندسی مکانیک

تعداد صفحات: 8

نویسنده(ها):

Zangiabadi – Msc Student Mechanical Engineering Dept., Shahid Bahonar University of Kerman, Iran
Ameri – Assistant Professor Mechanical Engineering Dept., Shahid Bahonar University of Kerman, Iran
Mahmoudabadi – Msc Student Mechanical Engineering Dept., Shahid Bahonar University of Kerman, Iran

چکیده:

High quality dehydrated agricultural product requires a great attention during growing and post harvest process. Conventional dryer commonly uses fossil fuel. This source of energy has noxious effect and various toxics on crops and causes biological pollution. In Kerman province -southeast of Iran- due to long period of sunshine during harvesting season, solar drying is known to be an excellent alternative for the fossil fuels. A mixed-mode solar dryer specimen is designed and manufactured to investigate drying process in several conditions. This designed dryer can be simply used for drying various agricultural products like fruits and vegetables and pistachio. The proposed solar dryer includes collector, chamber and a PV module to drive suction fans. The chamber has a glassy door. Dryer has been tested at no-load condition. Temperature at various points, voltage and current of each fan, solar radiation and flow rate of fans were recorded. According to these parameters that were plotted against local time the efficiency of solar collector was calculated.

 

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
<   <<   71   72   73   74   75   >>   >

لیست کل یادداشت های این وبلاگ