
دانلود مقاله اثر آماده سازی توسط آنزیم لیپاز بر روی خواص پلی استر گرافت شده با اکریلیک اسید با word دارای 26 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد دانلود مقاله اثر آماده سازی توسط آنزیم لیپاز بر روی خواص پلی استر گرافت شده با اکریلیک اسید با word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی دانلود مقاله اثر آماده سازی توسط آنزیم لیپاز بر روی خواص پلی استر گرافت شده با اکریلیک اسید با word،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن دانلود مقاله اثر آماده سازی توسط آنزیم لیپاز بر روی خواص پلی استر گرافت شده با اکریلیک اسید با word :
چکیده
عملیات کوپلیمریزاسیون گرافت منومر اکریلیک اسید روی پارچه پلی استر با استفاده از آغازگر بنزوئیل پراکساید انجام و شرایط بهینه عملیات (بالاترین درصد گرافت) در غلظت M93/0 منومر و M3-10×48/5 آغازگر به دست آمد. سپس عملیات آماده سازی به وسیله هیدرولیز آنزیمی با لیپاز روی پارچه های خام و پس از آن عملیات کوپلیمریزاسیون گرافت روی نمونه های آماده سازی شده انجام گرفته و اثر شرایط مختلف عملیات آماده سازی نظیر زمان ، دما و غلظت روی کاهش وزن نمونه و درصد گرافت بررسی شده است. آزمایشات استحکام، رطوبت بازیافتی، تصویربرداری با SEM و طیف سنجی FTIR برای تعیین خصوصیات کالای گرافت شده مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج نشان می دهند که انجام عملیات آماده سازی با لیپاز به نحو قابل توجهی درصد گرافت حاصل روی کالا را افزایش می دهد.
کلمات کلیدی : کوپلیمریزاسیون گرافت، اکریلیک اسید، لیپاز، خواص فیزیک.
1- مقدمه
پلی اتیلن ترفتالات که امروزه یکی از مهم ترین الیاف مصنوعی را تشکیل می دهد حاصل تحقیقات وینفیلد و دستیار وی دیکسون بوده که برای اولین بار در سال 1941 در آزمایشگاه تهیه شده است. پلی استر در سال 1953 توسط دوپونت، به صورت انبوه تولید و به بازار عرضه شد. تولید پلی استر در دهه های 60 و 70 به صورت چشمگیری افزایش یافت. پلی اتیلن ترفنالات، پلیمر کندانسه ترفتالیک اسید، ترفتالیک دی متیل استر و یا دی متیل ترفتالات (DMT) با ایتلن- گلایکول است. مقدار رطوبت بازیافتی برای لیف پلی اتیلن ترفتالات در رطوبت نسبی (RH)20% و 65% در محدوده 4/0% تا 6/0% می باشد. این مقدار در رطوبت نسبی 100% تا 1% افزایش می یابد. جذب رطوبت،در محدوده 0c90-20 تقریباً مستقل از دما می باشد.
الیاف پلی استر ، دارای خواص مهمی نظیر استحکام بالا، مقاومت خوب سایشی، برگشت پذیری (الاستیستی) و ثبات ابعادی می باشند که به کالای تهیه شده از این الیاف دوام خواص بیشتری می بخشند. در مقابل ، این الیاف دارای خواص نامطلوبی چون آبگریز بودن، تمایل به تشکیل الکتریسته ساکن، تمایل به تشکیل پرزدانه و چرک شدن سریع می باشند. پوشاک تهیه شده از الیاف پلی استر به علت داشتن زیر دست نامطبوع، پائین بودن خاصیت عایق بندی گرمائی ، عدم جذب رطوبت و تماس نامطبوع با پوست بدن از راحتی در پوشش برخوردار نمی باشند. به کمک اصلاح الیاف مصنوعی می توان خصوصیات منفی آنها را کاملاً و یا تا حدودی کاهش داد. به طور کلی اصلاح عیوب پلی استر و در عین حال نگهداری از خواص خول آن به کمک یک روش امکان پذیر نبوده و به همین علت، اصلاح پلی استر با توجه به اهداف مورد نظر به کمک روش های متعددی صورت می پذیرد. اصلاح یک خاصیت ممکن است تضعیف خواص دیگری را به همراه داشته باشد
اصلاح الیاف پلی استر می تواند به روش های مختلف شیمیایی و یا فیزیکی انجام گیرد. مهم ترین روش های مورد مطالعه جهت اصلاح الیاف پلی استر شامل هیدرولیز قلیائی، هیدرولیز آنزیمی ، معرفی گروههای آبدوست روی سطح پلیمر توسط واکنش های کوپلیمریزاسیون گرافت و عمل با پلاسما می باشد.
گزارش های بسیاری به صورت ثبت اختراع و مقاله ، در مورد گرافت منومرهای متفاوت وینیل روی الیاف پلی اتیلن ترفتالات (PET) ارائه شده است. هدف کلی از مطالعات گرافت، تحقیق و بررسی شرایط کوپلیمریزاسیون گرافت و یا خصوصیات الیاف گرافت شده می باشد. منومرهای متفاوتی جهت انجام عملیات گرافت روی الیاف، نظیر استایرن ، متاکریلیک اسید، متیل متاکریلات ، پارا پرمو استایرن ، اکریلو نیتریل و اکریل آمید مورد مطالعه قرار گرفته اند. رطوبت بازیافتی ، جذب آب ، هدایت الکتریکی و دیگر خواص ماده پلیمری گرافت شده به ترکیب منومر- پلیمر بستگی دارد.
کاربرد آنزیم ها در صنعت نه تنها از جنبه مسائل زیست محیطی بلکه از نظر اقتصادی نیز نسبت به مواد شیمیایی با اثر مشابه، دارای برتری می باشد. این دلایل سبب شده تا روند استفاده از آنزیم ها در صنعت نساجی رشد روزافزونی داشته باشد. امروزه انواع متعددی از آنزیم ها، می توانند جهت اصلاح سطح PET نیز استفاده شوند. دسته ای از آنزیم های لیپاز می توانند در هیدرولیزتعداد زیادی از آسترهای کربوکسیلیک که فاقد بار هستند، نقش کاتالیزوری داشته باشند که به این دسته از آنزیم ها، استرآزها می گویند. عمل PET با لیپاز موجب بهبود رطوبت پذیری و جذب رنگینه پارچه های PET می شود، در حالی که استحکام نمونه ها ، ثابت باقی می ماند.
در مقایسه با هیدرولیز شیمیایی توسط عمل با قلیا، هیدرولیز آنزیمی دارای برتریثابت نگه داشتن پایداری مکانیکی می باشد، به این علت که آنزیم های موجود قادر به نفوذ به داخل ساختار لیف نمی باشند و بنابراین تنها به عمل روی سطح محدود می شوند. مقاومت بیشتری در مقابل لکه پذیری، رطوبت پذیری و رنگپذیری افزایش یافته پارچه های پلی اتیلن ترفتالات عمل شده با آنزیم های پلی استرآز (لیپاز، استرآز یا کیوتیناز) گزارش و مشخص شده که خصوصیات تشکیل پرزدانه (Pilling) پارچه های پلی استر، توسط عملیات آماده سازی با آنزیم، بهبود می یابد.
در این پروژه به عنوان عملیات آماده سازی قبل از عملیات کوپلیمریزاسیون گرافت روی کالای پلی استر، انجام عملیات آنزیمی با استفاده از دو آنزیم لیپولاز و لیپکس می باشد. در این روش، اثر PH حمام آنزیمی ، دما و مدت زمان انجام عملیات و نیز غلظت آنزیم مورد استفاده روی درصد کاهش وزن کالا در اثر عملیات آنزیمی؛ درصد گرافت ، میزان کاهش استحکام و میزان رطوبت بازیافتی پارچه گرافت شده جهت تعیین شرایط بهینه آماده سازی با آنزیم مورد برسی قرار گرفته است.
2- تجربی
2-1- مواد
سوبسترای به کار رفته در این آزمایشات ، پارچه پلی استر با بافت سرژهخ و تراکم تاری 31 تار در سانتیمتر و تراکم پودی 23 پود در سانتیمتر و وزن 47/94 گرم بر متر مربع می باشد. ابعاد نمونه مورد آزمایش برابر با cm15×cm15 بود. مواد شیمیایی به کار گرفته شده از نوع آزمایشگاهی و ساخت شرکت مرک (MERCK) آلمان بودند. آنزیم لیپکس (Lypex) ساخت شرکت Novozymes دانمارک و آنزیم لیپولاز ساخت شرکت سیبای سوئیس مرد مقایسه قرار گرفته اند.
2-2- دستگاه ها
دستگاه های مورد استفاده شامل دستگاه طیف سنجی (Nicolet Nexus 670) FTIR، میکروسکوپ الکترونی پویشی (Scanning Electron SEM Microscope) ساخت شرکت فیلیپس (Philips) از کشور هلند (مدل XL30) ، دستگاه استحکام سنج Instron ساخت کشور انگلیس (مدل TM-SM) و دستگاه رنگرزی آزمایشگاهی (تحت فشار) Linitest و حمام بن ماری با تنظیم دمای 20 تا 110 درجه سانتیگراد بودند.
3- روش ها
3-1- کوپلیمریزاسیون گرافت
در مرحله اول، پیش از هرگونه عملیات، نمونه های پارچه با استفاده از 2% شوینده تجاری (نسبت به وزن لیف OWF) و 50:1 L:G به مدت 30 دقیقه در دمای 0c70 شسته شدند.
برای انجام عملیات کوپلیمریزاسیون گرافت، ابتدا محلول حاوی بنزوئیل پراکساید با وزن مشخص در 10 میلی لیتر بنزن و آب مقطر تا L:G برابر با 100:1 تهیه و ظرف حاوی محلول در داخل کریستالیزور حاوی روغن گلیسرین روی هیتر چرخان قرار گرفت. در این حالت از هم زن برقی جهت هم زدن دائمی نمونه استفاده شد. بعد از رسیدن دمای محلول به دمای مشخص، محلول اکریلیک اسید با حجم مشخص و نمونه به ظرف پلیمریزاسیون اضافه شدند. بعد از یک ساعت زمان دادن، نمونه از محلول خارج ، با آب مقطر سرد آبکشی و به مدت 4 ساعت در آب مقطر جوش با 3 مرتبه تعویض آب جهت جداسازی هموپلیمر شکل گرفته بر سطح پلیمر تحت عملیات شستشویی قرار گرفت در مرحله آخر، خشک کردن در دمای محیط و سپس خشک کردن در آون جهت تعیین وزن خشک نمونه و محاسبه درصد گرافت انجام گرفت.
3-2- آماده سازی با آنزیم
عملیات آماده سازی پارچه خام شسته شده جهت انجام پیونددهی با استفاده از آنزیم با دو نوع آنزیم لیپولاز و لیپکس انجام گرفته است. ابتدا وزن مشخصی از آنزیم برای به دست آوردن غلظت ثابتی از محلول آنزیم در آب مقطر حل و برای تنظیم PH اسیدی از استیک اسید و برای تنظیم PH قلیائی از اتیلن دی آمین استفاده شده است. پس از تنظیم PH و دمای محلول، نمونه به ظرف حاوی محلول اضافه و برای زمان مشخص عمل شده است. در زمان انجام عملیات ، هم زدن محلول و نمونه به طور دائم و توسط هم زن برقی انجام گرفته است. پس از انجام واکنش، نمونه خارج و با مقدار زیاد آب سرد شستشو و با آب مقطر آبکشی شده است. سپس نمونه ها در دمای محیط خشک شدند و جهت تعیین وزن خشک نمونه ها به مدت 30 دقیقه در آون با دمای 0c115 و بعد از آن به مدت 30 دقیقه در دسیکاتور قرار گرفتند و سپس وزن شدند. درصد کاهش وزن نمونه های عمل شده با آنزیم با استفاده از فرمول زیر محاسبه شده است:
% کاهش وزن
W0 : وزن خشک نمونه خام
W : وزن خشک نمونه آنزیمی
کلیه نمونه های آمادهسازی شده با آنزیم به وسیله اکریلیک اسید در شرایط بهینه، پیونددهی شده اند. در این قسمت اثر غلظت محلول آنزیمی، دما، PH و زمان انجام عملیات روی درصد کاهش وزن نمونه و نیز درصد گرافت حاصل و خواص فیزیکی- مکانیکی نمونه مورد بررسی قرار گرفته است.
4- بررسی اثر آماده ساز بر گرافت
تأثیرات عملیات آماده سازی و پس از آن کوپلیمریزاسیون گرافت بر روی نمونه های پارچه با اندازه گیری مقادیر کاهش وزن ناشی از عملیات هیدرولیز، درصد گرافت، استحکام، رطوبت بازیافتی، زمان جذب قطره، طول خمش، تصویر برداری SEM و طیف سنجی FTIR ارزیابی شد.
5- نتایج و بحث
اثر PH آنزیم لیپولاز روی عملیات در غلظت 1% آنزیم و دمای 0c60 و زمان 30 دقیقه.
بسته به نوع و پایه شیمیایی ، محدوده ای که آنزیم در آن PH دارای بیشترین میزان فعالیت می باشد متفاوت و برای هر نوع آنزیم مشخص و قابل تعیین می باشد. در جدول 1 اثر PH محیط عملیات آنزیمی بر روی خواص کالای آماده سازی شده با آنزیم لیپولاز ارائه شده است. برای آنزیم لیپولاز ، با تغییر PH محیط از حالت اسیدی به قلیائی مشاهده می شود که درصد کاهش وزن نمونه و همچنین درصد گرافت پس از عملیات کوپلیمریزاسیون افزایش یافته است. لذا نتیجه می گردد که آنزیم لیپولاز در PH برابر 5 (PH اسیدی) دارای بالاترین درجه فعالیت و قدرت هیدرولیزی روی کالای پلی استر می باشد.
جدول (1). تغییر خواص پارچه در مقابل تغییر PH محیط عملیات با آنزیم لیپولاز
9 70 5 PH
50/1 01/1 23/1 کاهش وزن بعد از عملیات آنزیمی (%)
14/5 27/6 03/7 افزایش وزن بعد از عملیات گرافت (%)
73/1 00/2 31/2 کاهش استحکام (%)
77/0 77/0 78/0 رطوبت بازیافتی (%)
اثر دما بر عملیات با آنزیم لیپولاز در غلظت 1% آنزیم و زمان 30 دقیقه و 5 PH
در جدول 2 اثر دمای محیط واکنش بر میزان واکنش هیدرولیز آنزیمی لیپولاز با پارچه پلی استر مورد آزمایش شده است. با افزایش دمای محیط واکنش از دمای محیط (0c30) تا 0c70 ، یک افزایش پیوسته در میزان کاهش وزن نمونه هیدرولیز شده و همچنین درصد گرافت نمونه بعد از پیونددهی مشاهده می گردد و لذا دمای 0c70 به عنوان دمای بهینه واکنش هیدرولیز آنزیمی با لیپکس انتخاب می گردد. نکته مهمی که لازم است مورد توجه قرار گیرد این می باشد که محدوده دمائی فعالیت آنزیم ها محدود بوده و معمولاً در دماهای بالا غیرفعال می شوند.


دانلود تحقیق انواع دماسنجها با word دارای 9 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد دانلود تحقیق انواع دماسنجها با word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی دانلود تحقیق انواع دماسنجها با word،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن دانلود تحقیق انواع دماسنجها با word :
دماسنج گازی:
جنس ، ساختمان ، و ابعاد دماسنج در ادارات و موسسات مختلف سراسر دنیا که این دستگاه را به کار میبرند. تفاوت دارد و به طبیعت گاز و گستره دمایی که دماسنج برای آن در نظر گرفته شده است، بستگی دارد. این دماسنج شامل حبابی از جنس شیشه ، چینی ، کوارتز ، پلاتین یا پلاتین ـ ایریدیم ( بسته به گستره دمایی که دماسنج در آن به کار میرود ) ، که به وسیله یک لوله موئین به فشارسنج جیوهای متصل است، می باشد. این دماسنج براساس دو قانون ذکر شده در مورد گاز کامل کار میکند. یعنی:
قوانین گازها
همان وقت که اسحاق نیوتن در کمبریج درباره نور و جاذبه میاندیشید، یک نفر انگلیسی دیگر به نام رابرت بویل ، در آکسفورد سرگرم مطالعه در باب خواص مکانیکی و تراکم پذیری هوا و سایر گازها بود. بویل که خبر اختراع گلوله سربی اوتوفون گریکه را شنیده بود، طرح خویش را تکمیل کرد، و دست به کار آزمایشهایی برای اندازه گیری حجم هوا در فشار کم و زیاد شد.
نتیجه کارهای وی چیزی است که اکنون به قانون بویل ماریوت معروف است، و بیان میکند که حجم مقدار معینی از هر گاز در دمای معین با فشاری که بر آن گاز وارد میشود، بطور معکوس ، متناسب است با فشاری که بر آن گاز وارد میشود.
حدود یک قرن بعد ، ژوزف گیلوساک فرانسوی ، در ضمن مطالعه انبساط گازها ، قانون مهم دیگری پیدا کرد که بیان آن این است: فشار هر گاز محتوی در حجم معین به ازای هر یک درجه سانتیگراد افزایش دما ، به اندازه 273/1 حجم اولیهاش افزایش مییابد. همین قانون را یک فرانسوی دیگر به نام ژاک شارل ، دو سال پیش از آن کشف کرده بود. و از این رو اغلب آن را قانون شارل گیلوساک مینامند. این دو قانون مبنای ساخت دماسنجهای گازی قرار گرفت.


دانلود مقاله انتقال حرارت با word دارای 219 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد دانلود مقاله انتقال حرارت با word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی دانلود مقاله انتقال حرارت با word،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن دانلود مقاله انتقال حرارت با word :
راه حل های توربین بهینه سازی شده, سان دیگو, کالیفرنیا, U.S.A
این فصل عمدتاً روی موضوعات انتقال جرم و حرارت تمرکز می یابد چون آنها برای خنک سازی مولفه های دستگاه توربین بکار می روند و انتظار می رود که خواننده با اصول مربوطه در این رشته ها آشنایی داشته باشد. تعدادی از کتابهای فوق العاده (1-7) در بررسی این اصول توصیه می شوند که شامل Streeter، دینامیک ها یا متغیرهای سیال Eckert و Drake، تجزیه و تحلیل انتقال جرم و حرارت، Incropera و Dewitt، اصول انتقال حرارت و جرم, Rohsenow و Hartnett، کتاب دستی انتقال حرارت, Kays، انتقال جرم و حرارت همرفتی, Schliching، تئوری لایه مرزی، و Shapiro، دینامیک ها و ترمودینامیک های جریان سیال تراکم پذیر
وقتی یک منبع جامع اطلاعات موجود باشد. مولف این فصل خواننده را به چنین منبعی ارجاع میدهد؛ با این وجود وقتی داده ها در صفحات یا مقالات گوناگون پخش شده باشند, مولف سعی می کند که این داده ها را در این فصل بطور خلاصه بیان نماید.


دانلود مقاله مقدمهای بر EFQM با word دارای 16 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد دانلود مقاله مقدمهای بر EFQM با word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی دانلود مقاله مقدمهای بر EFQM با word،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن دانلود مقاله مقدمهای بر EFQM با word :
چکیده فارسی:
روند پرشتاب تحولات اقتصادی، اجتماعی و تکنولوژی چه در سطح ملی و چه در سطح بینالمللی منجر به ایجاد عدم ثبات در سازمانها شده و این موضوع در کنار عدم توانمندی سازمانها در هماهنگی با این تحولات، بسیاری از سازمانهای بزرگ جهانی را در خطر نابودی و اضمحلال قرار داده است. در همین راستا یکی از مهمترین چالش مدیریتی حال حاضر در سازمانها، حصول به پایداری سازمانی و سپس حرکت متوازن به سمت بهبود و تعالی است.
در این مقاله سعی میشود تا با اصول و مفاهیم روش EFQM آشنا شده و همچنین اطلاعاتی درباره تاریخچه آن به دست آورده و کاربردهای آن نیز تا حدودی مشخص شود.
کلید واژه ها: تعالی سازمانی EFQM _
Introduction to EFQM
Mahdi Charkhgard, a graduate student of Business Administration, College of Maziar tel : 09122647489 mahdi.charkhgard@gmail.com
Ali-Reza Azarimoghadam, computer PHD, faculty member of the , College of Maziar
a.azari@maziar.ac.ir×
×
Abstract
The rapid developments in economic, social and technology at the national level and at the international level results in instability in organizations This is in addition to the lack of robust organizations in coordination with these developments, many large organizations have put the world at risk of destruction and decay. In this regard, one of the most important challenges of the current management in organizations is organizational stability and achieve progress towards improving it.
In this paper, try to become familiar with the principles and concepts of EFQM as well as information about its history and its applications are partly to be determined.
×
Keywords: EFQM,Business Excellence×
مقدمه:
میتوان گفت حصول به پایداری سازمانی مستلزم حرکت به سمت تعالی و بهبود بوده و همچنین دستیابی به تعالی سازمانی منجر به پایداری و بقاء سازمان میگردد. بنابراین حرکت در مسیر تعالی و سرآمدی برای سازمانهای امروزی یک نیاز و ضرورت
اجتنابناپذیر است.
• لازمه حرکت در مسیر تعالی و سرآمدی چیست؟
آنچه مسلم است حرکت در مسیر سرآمدی مستلزم تغییر مثبت و سازنده در همه ابعاد سازمانی است. چنین تغییری نیازمند ارتقاء نوآوری، خلاقیت و مسئولیتپذیری سازمانی است.
پرواضح است که محور تمامی مقولههای مورد اشاره در فوق، انسان بوده و لذا انسان سازمانی با دارا بودن ویژگیهای فوقالذکر،
عامل کلیدی پایداری و تعالی سازمان خواهد بود، چنین انسانی ضمن دارا بودن دانش، خلاقیت و مهارتهای علمی از مسئولیتپذیری
و انگیزش کافی برخوردار میباشد.
از بعد سختافزاری نیز روشها و مدلهای مختلفی وجود دارد که چارچوب و راهنمای حرکت سازمانها به سمت بهبود و سرآمدی را مشخص میکنند. چنین مدلهایی که حاصل علم و تجربه در سازمانهای مختلف بوده، با طرحریزی برخی اصول و
ارزشهای بنیادین و سپس الزام سازمانها به حرکت و بهبود متوازن در مقولههای اصلی و کلیدی سازمان، مسیر بهبود و تعالی را
مشخص نموده و سازمانها را در حصول به عملکرد بهتر و رشد و بالندگی، رهنمون میگردند. (2)
پیشینه تحقیق
طی دو دهه گذشته ارزیابی عملکردها شاهد تغییرات متعددی بوده است . تحول اول به تغییر در توجه نویسندگان به ارزیابی عملکرد از یک عملیاتصرفاً اندازه گیری به یک فرایند شناختی باز میگردد.
تغییر دوم که به تدریج از دهه 90 شکل گرفته است به مبحث تاثیر بافت اجتماعی سازمان بر نحوه سنجش و نتایج ارزیابی مربوط میشود .در این راستا مورفی و کلولند((1990 در اولین کتاب خود در زمینه ارزیابی عملکرد نشان دادند که برای ارزیابی به مدل یا رویکرد جدیدی نیاز داریم و معتقد هستند مطالعات و کارهای نویسندگان پیشین ارزشمند و مفید است لیکن به دو دلیل، نیازمند مدلهای جدید هستیم
• اول: در هنگام ارزیابی به اندازه کافی به بستر (بافت اجتماعی) سازمان توجه نمیشود.
• دوم: این مدلها ارتباط میان تحقیقات مرتبط با ارزیابی و ارزیابیهای عملی را نشان نمیدهند((7 در ادامه ، ایلگن و همکاران (1993) با توسعه کارهای مورفی و کلولند به نتایج جدیدی رسیدند.این نویسندگان نشان دادند
اگرچه تحقیقات دهه 80 که در زمینه بررسی فرایندهای شناختی انجام میشد، درک ما را از فرایند ارزیابی افزایش داده است لیکن با این حال ، مدیران هنوز نمیدانند چگونه باید ارزیابیهای بهتری انجام داد . در واقع بیشتر محققان به این نتیجه رسیدند که تحقیقات بعدی در زمینه ارزیابی عملکرد کارکنان باید به موضوع بررسی محیط یا بافت اجتماعی سازمان بپردازد .یعنی جایی که مشارکت
کنندگان در ارزیابی -ارزیابی شوندگان و ارزیابی کنندگان -فعالیت میکنند. (7)
تاریخچه بنیادی اروپایی مدیریت کیفیت و مدل سرآمدی EFQM
سازمانهایی که حقیقتاً سرآمد هستند، میکوشند با دستآوردهایشان و نشان دادن این که چگونه به این دستاوردها رسیدهاند
و این که در آینده چه دستاوردهایی خواهند داشت رضایت ذینفعان خود را جلب کنند. انجام این کار، حتی در مساعدترین شرایط،
کار دشواری است، از اینرو در شرایطی که رقابت جهانی افزایش مییابد، نوآوریهای تکنولوژیکی به سرعت اتفاق میافتد، فرایندها
تغییر میکنند و تغییرات مداوم در اقتصاد، شرایط اجتماعی و محیط پیرامون مشتری را تغییر میدهند استمرار این کار دشوارتر نیز
خواهد شد، با شناخت این چالشها بود که بنیاد اروپایی مدیریت کیفیت (European Foundation Quality Management)
ایجاد شد تا رهیافت مدیریت را بین سازمانهای اروپایی ترویج کند که در ابعاد جهانی قابل طرح و راهنمای آنها به سوی سرآمدی
پایدار باشد.((3
در دههی 1980 تلاشهای کیفی در کشورهای ژاپن و آمریکا با استفاده از مدلهای دمینگ و مدل مالکوم بالدریج آغاز گردید. بنیاد اروپایی مدیریت کیفیت، یک سازمان غیرانتفاعی است که در سال 1988 میلادی در بروکسل (بلژیک) توسط 14 شرکت
معتبر اروپایی و با حمایت اتحادیه اروپا تأسیس گردید.
در حال حاضر بیش از 800 شرکت اروپائی در این سازمان عضویت دارند، مأموریت این سازمان ایجاد یک نیروی راهبرنده در جهت سرآمدی عملکرد و چشمانداز آن درخشش سازمانهای اروپایی در جهان است. کار طراحی این مدل، به صورت جدی از
سال 1989 میلادی آغاز شد و مدل سرآمدی EFQM در سال 1991 معرفی گردید و در سال 1992 اولین جایزه کیفیت اروپا توسط
پادشاه اسپانیا در مجمع EFQM مادرید اعطا گردید. این مدل به سرعت مورد توجه شرکتهای اروپایی قرار گرفت و مشخص گردید که سازمانهای بخش عمومی و صنایع کوچک هم علاقه دارند از آن استفاده کنید. در سال 1995 ویرایش مربوط به بخش
عمومی و در سال 1989 مدل مربوط به سازمانهای کوچک (SME) توسعه داده شد.
این مدل همواره مورد توجه و بازبینی بنیاد اروپایی کیفیت قرار داشته است و مهمترین بازبینی که منجر به تغییراتی در مدل
گردید، در سال 1999 اتفاق افتاد. مهمترین تغییرات عبارت از توجه بیشتر به رویکردهایی که میتوانست نتایج مربوط به مشتریان را به دنبال داشته باشد و نیز توجه بیشتر به بحث شراکت و مدیریت دانش بود. در سال 2001 مدل سازمانهای کوچک و متوسط با مدل سرآمدی EFQM هماهنگی بیشتری پیدا کرد و تحت نام مدل سرآمدی EFQM ارائه شده است که نسبت به ویرایش 1999 دارای تغییرات قابل ملاحظهای می باشد.
از سال 2005 تاکنون نیز با توجه به موفقیت مدل سرآمدی EFQM، بنیاد مدیریت کیفیت اروپا در حال توسعهی چارچوبهای خاص در موضوعات مدیریتی می باشد.
بنا به اذعان آقای ژاک دلورز (رئیس وقت جامعه اروپا) داشتن کیفیت تنها یکی از پیشنیازهای موفقیت شرکتها و موفقیت
رقابتی جامعه اروپا بوده و دستیابی به سرآمدی منوط به حرکت متوازن در تمامی زمینههای کسب و کار مدیریت می باشد. (3)
ویژگی مدل EFQM
مدل سرآمدی EFQM یک ابزار کاربردی است که به روشهای مختلفی میتواند مورد استفاده قرار گیرد:
• بعنوان یک ابزار برای خودارزیابی
• بعنوان یک روش بهگزینی (Bench mark) برای سایر سازمانها
• بعنوان یک راهنما جهت شناسایی نواحی قابل بهبود
• بعنوان مبنایی برای یک زبان مشترک و یک روش تفکر کردن
• بعنوان یک ساختار برای سیستم مدیریت سازمانی
مدل تعالی سازمانی EFQM یک چهارچوب غیرتجویزی بر مبنای9 معیار است. پنج معیار از آنها »توانمندسازها« و چهار معیار »نتایج« هستند. معیارهای توانمندساز، آنچه را یک سازمان انجام میدهد پوشش داده و بیان کننده اجزاء تشکیلدهنده یک سازمان و چگونگی تعامل آنها با هم است و معیارهای نتایج، آنچه را که یک سازمان بدست آورده پوشش میدهد و نتایج حاصل از عملکرد سازمان را تشکیل داده و نتایج مطلوب حاصل از اجزای توانمندسازها را معرفی میکنند.
نتایج معلول توانمندسازها بوده و توانمندسازها با استفاده از بازخورد حاصل از نتایج، بهبود مییابند.
در حوزه توانمندسازها، رویکردها (Approach) نقش ایفا میکنند و این رویکردها ننایج (Results) را بهوجود میآورند.
مدل EFQM معرف آن است که برتری سازمانی تایع رویکردهای آن است و بر پایه این بنا نهاده شده که برتری در هر
یک از حوزههای عملکرد مشتری، کارکنان، شرکتها و منابع و فرایندها و تأمین تحقق معیارهای مرتبط با آنها قابل دستیابی است.
همانگونه که بیان گردید چندین رویکرد برای دستیابی به تعالی پایدار در همهی جنبههای عملکرد وجود دارد. مدل
EFQM بر مبنای آنچه گفته شد در عبارت زیر خلاصه می گردد:
نتایج متعالی از ابعاد عملکرد، مشتریان، کارکنان و جامعه، از طریق رهبری پیشبرنده خطمشی و استراتژی بهدست میآید.
این خطمشی و استراتژی از طریق کارکنان، شراکتها و منابع و فرایندها تحقق مییابند.
در مدل EFQM معیارها روی هم، 1000 امتیاز دارند 500) امتیاز توانمندسازها و 500 امتیاز برای نتایج) (شکل(1 عبارتیبه اگر سازمانی موفق شود که این مدل را کاملاً در سازمان خود پیاده کند، میتواند 1000 امتیاز بگیرد. سازمانهای اروپایی
سالیانه از EFQM برای ارزیابی سازمان خود تقاضا مینمایند. در صورتی که سازمان حداقل انتظارات EFQM را برآورده کند و
بالاترین نمره ارزیابی را در میان متقاضیان کسب نماید بعنوان برگزیده معرفی و جایزه اصلی به آن تعلق خواهد گرفت. گرفتن حدود 750 امتیاز از این 1000 امتیاز، فقط در توان شرکتهایی با کلاس جهانی است که در نتایج پایدار در سرآمدی رسیدهاند. (3)
معیارهای 9گانه مدل EFQM با ذکر امتیازات مربوطه عبارتند از:
توانمندسازها 500) (Enablers) امتیاز) شامل: -1 رهبری 100) (Leadership) امتیاز)
-2 خطمشی و استراتژی 80) (policy strategy) امتیاز)
-3 کارکنان 90) (people) امتیاز)
-4 شراکتها و منابع 90) (partnership & Resources) امتیاز)
-5 فرآیندها 140) (processes) امتیاز)
-6 نتایج مشتریان 200) (customer Results) امتیاز)
-7 نتایج کارکنان 90) (people Results) امتیاز)
-8 نتایج جامعه 60) (society Results) امتیاز)
-9 نتایج کلیدی 150) (Key performance Results) امتیاز)
آنچه که در مسیر حرکت تعالیجویانه بسیار حائز اهمیت است برقراری سیکل تغییر و بهبود با استفاده از نوآوری، خلاقیت و یادگیری سازمانی بصورت مستمر و بیوقفه میباشد. نقشه مدل تعالی سازمانی EFQM با ذکر ترتیب و توالی معیارها و مسیر برگشت از نتایج کلیدی عملکرد به رهبری مؤثر، در ذیل نشان داده شده است: (3)
نتایج توانمندسازها
نتایج کارکنان 90 امتیاز
نتایج کارکنان 90 امتیاز رهبری
کلیدی فرآیندها
100
عملکرد 140 امتیاز
نتایج مشتریان 200 خطمشی و استراتژی 80 امتیاز
(KPI)
150 امتیاز امتیاز امتیاز
نتایج جامعه 60 امتیاز شراکتها و منابع 90 امتیاز
نوآوری و یادگیری
شکل-1 نمایی از مدل تعالی سازمانی EFQM
روش شناسی پژوهش
در این تحقیق از روش مطالعه کتابخانه ای، سایت های اینترنتی ، کتابها و مقالات منتشر شده در این زمینه برای به دست آوردن اطلاعات استفاده شده است. و در نهایت با جمع بندی این اطلاعات سعی شده تا روش EFQM به اختصار شرح داده شود.
یافته ها
نقش نظامهای ارزیابی و نظارت کارآمد در بهبود و تعالی سازمانها در علوم مدیریت نوین امروزکامًلا شناخته شده است که در این میان بهره گیری از شیوههای نوین ارزیابی منطبق بر مدلEFQM در سازمانهای ایرانی رو به گسترش است((1
هر سازمانی صرفنظر از نوع فعالیت، اندازه ساختار و یا میزان کامیابی در تأمین اهداف سازمانی خود نیازمند به مدلی است که براساس آن میزان موفقیت خود را در نیل به آرمانها و راهبردهای کسب و کار خویش مورد سنجش و اندازهگیری قرار دهد. مدلهای تعالی سازمانی (EFQM) ابزاری جهت کمک به سازمانها برای سنجش میزان قرار داشتن در مسیر تعالی سازمانی و رشد متوازن هستند. این مدلها به سازمان کمک می کنند تا با مقایسه وضع موجود و مطلوب خود (ایدهآل یا مطلوب) تفاوتها را شناسایی و سپس براساس این تفاوتها (عارضهها) و بررسی علل وقوع آنها راهحلهای بهینهسازی وضع موجود را تعیین و آنها را اجرا نمایند.
مدل تعالی سازمانی چارچوبی روشمند برای ارزیابی عملکرد سازمانها در دو حوزه فرایندها و نتایج حاصل از این فرایندهاست. دستاوردهای حاصل از ارزیابی در این مدل عبارتست از نقاط قوت سازمان و زمینههای قابل بهبود آن که برای دستیابی به بهبودها، فهرستی از برنامههای اولویتبندی شده را نیز پیشنهاد میکند. (3)
چشمانداز شرکت:
چشمانداز تصویری از آینده مطلوب ارایه میدهد. چشمانداز قلهای است که شرکت در آینده نسبتاً دور (حدود 20 ساله) قصد فتح آن را دارد.
چشمانداز شرکت اهداف و تمایلات استراتژیک مدیریت ارشد شرکت را به وضوح بیان و ارزشهای درونی مدیریت را مشخص
میکند.
ارکان چشمانداز شرکت با توجه به سوالات ذیل مشخص می گردد:
در آینده چگونه برای سازمان ارزش افزوده ایجاد خواهیم کرد؟
چگونه میکوشیم به ازدیاد مشتریان خود پاسخ گوییم؟
نقطه تمایز محصولات/خدمات ما چه خواهد بود؟
ما چگونه سازمان خود را به یک محیط دلچسب و مناسب برای کار تبدیل خواهیم کرد؟
ما در آینده چگونه برای مشتریان خود ارزش ایجاد خواهیم کرد؟
نقش و جایگاه فناوری در کسب و کار ما در آینده چگونه خواهد بود؟
بررسی اجمالی ارزشها و مفاهیم بنیادی سرآمدی در مدل EFQM
مفاهیم بنیادی سرآمدی، مفاهیمی هستند که این مدل بر آنها بنا شده است و در واقع پایه و اساس مدل میباشند. این مفاهیم برگرفته از اعتقادات و باورهای شرکتها و سازمانهای سرآمد قرن بیستم هستند. سازمانهایی که در عمل و باورها به این مفاهیم، شرکتهایی ساختهاند که در تاریخ کسب و کار ماندگار شدهاند. لذا شرط اساسی سرآمدی، اعتقاد و عمل به این مفاهیم در تمامی سازمان است. (3)
ارزشها و مفاهیم بنیادین تعالی در مدل EFQM به شرح ذیل میباشد:
-1 نتیجهگرایی: سازمانی که میخواهد سرآمد باشد، باید به گونهای کار کند که به نتیجه مطلوب دست پیدا کند و این نتیجه باید نظر تمامی ذینفعان سازمان را بطور متوازن جلب کند.
-2 مشتری مداری (تمرکز مشتری): ایجاد وفاداری در مشتری و بهدست آوردن سهم بازار، تنها از طریق توجه جدی به نیازهای مشتریان فعلی و بالقوه امکانپذیر است.
-3 رهبری و ثبات در مقاصد (هدفگرایی): در سازمان سرآمد مدیران در حرف و عمل، الهامبخش کارکنان برای تلاش جهت سرآمدی سازمان هستند، چشمانداز دقیقی از آینده سازمان برای آنها رسم میکنند و در رسیدن به اهداف سازمانی با ثبات هستند.
-4 مدیریت مبتنی بر فرایندها و واقعیتها: سازمانی که میخواهد سرآمد باشد باید به کمک مجموعهای از سیستمها، فرایندها و واقعیتهای مرتبط و به هم پیوسته، مدیریت شود.
-5 مشارکت و توسعهی نیروی انسانی: سازمانی که میخواهد سرآمد باشد باید مشارکت کارکنان را در امور به حداکثر برساند.
-6 یادگیری، بهبود و نوآوری مستمر: سازمانی که میخواهد سرآمد باشد، باید وضع موجود را به چالش بطلبد و به یادگیری و به نوآوری در سازمان اهمیت زیادی بدهد.
-7 توسعه شراکتها: سازمانی که میخواهد سرآمد باشد باید به نحوی با سازمانهای دیگر شریک شود که برای سازمان ارزش افزوده ایجاد کند. برای اینکه بین شرکاء رابطهی سودمند و درازمدت ایجاد شود، باید اعتماد و انتقال دانش و تجربیات به یکدیگر، برپایه روابط دوجانبه باشد.
-8 مسئولیت اجتماعی سازمان: سازمانی که میخواهد سرآمد باشد باید به جامعه توجه زیادی داشته باشد و فراتر از انتظارات و مقررات جامعه عمل کند، توجه به اخلاقیات در کار، یکی از مشخصههای یک سازمان سرآمد است.
مأموریت و چشمانداز EFQM
مأموریت
نیروی محرکی برای سرآمدی پایدار در سازمانها چشمانداز
دنیایی که در آن سازمان ها سرآمد هستند.
براساس آموختههای مدیریت کیفیت جامعه (TQM) توجه به ارزشها و مفاهیم بنیادی هشتگانه لازمهی موفقیت و ایجاد بهبود مستمر سازمانهاست.
اهداف پروژه هدف اصلی
ارزیابی عملکرد کارکنان براساس مدل تعالی سازمانی EFQM
اهداف فرعی
ارزیابی عملکرد کارکنان در حوزه رهبری ارزیابی عملکرد کارکنان در حوزه کارکنان
ارزیابی عملکرد کارکنان در حوزه خطمشی و استراتژی ارزیابی عملکرد کارکنان در حوزه فرایندها
ارزیابی عملکرد کارکنان در حوزه نتایج کارکنان، مشتریان و جامعه ارزیابی عملکرد کارکنان در حوزه نتایج عملکرد


دانلود مقاله اختلال وسواس جبری(OCD) با word دارای 23 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد دانلود مقاله اختلال وسواس جبری(OCD) با word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی دانلود مقاله اختلال وسواس جبری(OCD) با word،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن دانلود مقاله اختلال وسواس جبری(OCD) با word :
مقدمه:
این تحقیق برای متخصصان بهداشت روانی که مایلند افراد مبتلا به اختلال وسواس جبری(OCD)1 را با روش رفتاری درمان کنند نوشته شده است به علت تفاوت های فراوان در ویژگی های شخصیتی،رفتارهای نشانگر این اختلال،و در سطوح کارکرد مختلف افراد مبتلا به این اختلال،اغلب برای ارائه درمان مناسب به این شیوه قضاوت بالینی زیادی لازم است.به همین جهت در این تحقیق فصل هایی به منظور فراهم آوردن زمینه آموزشی مناسب برای متخصصان بالینی،همچنین راهنمایی های گام به گام برای اجرای درمان مواجهه و پیشگیری از پاسخ طرح ریزی شده است پیشنهادهای مفصلی برای اجرای درمان ارائه شده است همچنین راهنمایی های دقیق و کلمه به کلمه ای در مورد چگونگی معرفی جنبه های مختلف روش درمان به درمانجویان طرحریزی شده است.
برای درمانجویان و اعضای خانواده که مایلند مطالبی حاوی دانش بنیادی در مورد اختلالشان و فرآیند درمان رفتاری بدست آورند متخصصان بالینی کتاب «چرا یک بار کافی نیست» (استکتی و وایت،1990) را که کتابی به منظر خودیاری2 است توصیه می کنند.این کتاب می تواند به عنوان یک مجله مکمل برای مراحل آموزشی و درمان رفتاری بکار رود.
والدین افراد مبتلا به اختلال وسواس فکری – عملی
صفات شخصیت وسواسی در 40% مادران مشاهده شده است برداشت بالینی مطابق با یافته های فوق،این گزارش درمانجویان است که یک یا هر دو والدین اغلب آنها از صفات وسواسی برخوردار بوده اند که این صفات برای آنها «آشنا بخود» بوده و بنابراین به عنوان مشکل تجربه نشده اند علاوه بر صفات وسواسی،در پیش از نصف بیماران این تحقیق،کمال گرایی وجود داشته و در پیش از 10% موارد مراقبت بیش از اندازه نیز موجود بوده است انزوای اجتماعی افراد مبتلا به وسواس فکری – عملی نیز مورد توجه بوده است کرینگلن(1965)دریافت که 40% درمانجویان بدلیل نشانه هایشان تماس اجتماعی بسیار کمتری با دوستان و بستگاه داشتند در مقایسه با هنجارهای جمعیتی شبکه حمایت اجتماعی درمانجویان وسواسی کوچکتر بوده و توسط خود درمانجویان ناکافی درک شده بود.(استکتی 1987)
عوامل آشکار ساز:
بسیاری از محققان به فقدان اطلاعات کامل در مورد عوامل آشکار ساز مؤثر بر رشد اختلال وسواس فکری – عملی تأکید کرده اند گرچه گودین و همکارانش (1969) مشاهده کرده اند که نزدیک به نصف بیماران وسواسی قادر به شناسایی آشکار سازها هستند،به نظر می رسد که این نتایج اهمیتی مشکوک داشته باشند تقریباً همه درمانجویان افزایش در نشانه ها را به پاسخ در مقابل فشارها ارتباط دادند،و یک گروه از محققان مشاهده نمودند که در مورد افراد دارای ویژگی های شخصیتی نابهنجار،وجود حوادث فشارزای زندگی برای شروع بیماری الزامی نیست.(مک کثوت و دیگران،1984)
به نظر می رسد که بعضی از مطالعات،آشکار سازهای تشدید کننده را با آشکار سازهای مربوط به شروع بیماری اشتباه کرده و تصویری مغشوش و مبهم از عوامل سبب ساز فراهم کرده اند این مسله بویژه در مشکلات مربوط به جداسازی وقوع وسواس ها یا اجبارهای جدید از وقوع مجدد آنها به چشم می خورد به هر حال واضح است که عوامل محیطی درگیر در سبب شناسی اختلال وسواس فکری عملی نامعلوم هستند مشخص کردن یک حادثه ویژه به عنوان آشکار ساز وسواس اغلب نمایانگر عقیده درمانجو،اعضای خانواده و متخصص بالینی است چنین قضاوت هایی ممکن است به شدت وابسته به نظریه های فردی درباره علل احتمالی شروع وسواس باشد.
درمان رفتاری
برای انجام تکالیف درمانی رویارویی و جلگیری از تشریفات در درمان مبتلایان به اختلال وسواسی فکری – عملی روش های مختلفی از رویارویی و جلوگیری از پاسخ ابداع شده است در روش های رویارویی درمانجویان باید یا به صورت مستقیم (در شرایط واقعی) و یا به صورت تخیلی در معرفی محرک های برانگیزاننده اضطراب قرار بگیرند این روشها شامل حساسیت زدایی منظم،نیت متناقض،آموزش اشباع،خوگیری و غرقه سازی تخیلی و یا واقعی می باشند در سوی دیگر روشهای بازداری،نشخوارهای ذهنی و یا تشریفات رفتاری را از طریق روشهایی از قبیل توقف فکر،انزجار درمانی با شوک یا سایر روشها،حواسپرتی و جلوگیری از تشریفات (پاسخ)،کاهش می دهد.
روشهایی رویارویی
یک روش کاهش اضطراب،یعنی حساسیت زدایی منظم شامل همراه کردن حالتی از آرامش با ارائه بسیار مختصر(حدود 1 دقیقه) مواد اضطراب انگیز تعیین شده در سلسله مراتب می باشد درمان با ارائه ضعیف تری محرک ترس آور شروع شده و تا زمانی که حالت آرامش در درمانجو حفظ می شود پیشرفت می کند در یک روش رویارویی طولانی دیگر،بعضی اشباع1 ،به بیمار گفته می شود تا نشخوارهای ذهنی خود را با صدای بلند تکرار کند و بنویسد و یا آن را به روی نوار ضبط کرده و برای یک ساعت یا بیشتر به آن گوش دهد.
روشهای بازداری
از لحاظ نظری گفته شده است که اگر اجبارهای رفتاری بدلیل کاهش تشویش صورت می گیرد در آن صورت اگر آنها به جای کاهش تشویش به افزایش آن منتهی شوند.از بین خواهند رفت درمانهای انزجاری همچنین برای کاهش وسواس های مختل کننده مورد استفاده قرار می گیرند هم شوک و هم بستن یک تکه پلاستیک به باز و زدن ضربه به خود با آن در مواقع ضروری با موفقیت مورد استفاده قرار گرفته است یک روش بازداری دیگر که در مورد وسواس ها بکار رفته است توقف فکر1 است در این روش وسواس ها از کمترین حد تا بیشترین حد اغتشاش کنندگی منظم شده و به درمانجویان یاد داده می شود که به هنگام هجوم نشخوارهای فکری مزاحم با صدای بلند «ایست» بگوید کارآیی توقف فکر در کاهش علایم اختلال وسواس فکری – عملی حتی در مطالعات موردی محدود بوده است و فقط 3/1 از درمانجویان شرکت کننده در کوشش های درمانی گروهی از این روش سود برده اند.
گرچه بعضی از محققان (به عنوان مثال مالکو وسکیس و وست بروک 1989 لتکتی و کلییر،1990) احتمال می دهند که این روش موفقیت آمیز باشد از حساس سازی پنهان2 که یک درمان انزجاری دیگر است و در آن به درمانجو گفته می شود تا بدنبال رفتار تشریفاتی تجمع های به شدت ناخوشایند در خود ایجاد کند،نیز با موفقیت در مطالعات موردی،استفاده شده است.
درمان از طریق ترکیب رویارویی با جلوگیری از پاسخ
کاربرد ترکیبی رش های رویارویی برای وسواس ها و روشهای بازداری برای اجبارها با موفقیت قابل ملاحظه ای در کاهش علایم هر دو شکل وسواس همراه بوده و این اثرات تا ماهها و سال های بعد نیز تداوم داشته است.
اثرات بد وسواس ها و اجبارها
اطلاعات مفصل درباره اثرات جداگانه رویارویی و جلوگیری از پاسخ بد وسواس های فکری و اجبارهای علمی،تا اندازه ای توسط فوآ و گلدشتاین(1978) در مطالعات روی 21 درمانجو در ایالات متحده فراهم گشته است اغلب آنها بصورت سرپایی درمان شدند و فقط کسانی که بطور قابل ملاحظه ای در فواصل دور از کلینیک بودند و یا در خانه مراقبت حمایت کننده نداشتند در بیمارستان بستری شدند درمان شامل 10 جلسه ترکیبی رویارویی تخیلی و واقعی با موقعیت ترس آور و جلوگیری از پاسخ بود جمع آوری اطلاعات توسط درمانگر برای طرح ریزی درمان که به مدت دو هفته طول کشید اثری بر وسواس های فکری و یا اجبارهای عملی نداشت در حالی که بدنبال رفتار درمانی تغییرات بسیار اساسی بوقوع پیوست.
کارآیی درمان
علاوه بر عملکرد برتر این
روش در درمان علایم وسواسی – عملی،به نظر می رسد ترکیب رویارویی و جلوگیری از پاسخ در مقایسه با سایر درمان های رفتاری سودمندتر و کارآمدتر نیز است.معمولاً این روش به تعداد 10 إلی 20 جلیه و در طول 4 إلی 12 هفته صورت می گیرد بنابراین،میزان زیاد جلسات،حداقل 2 تا 4 ساعت در هفته،از مشخصات این شیوه درمانی است همان طوری که اسالیوان،نوشیروانی،مارکس،مانتریو و سلیوت(1991) مشاهده کرده اند،نتایج خوب در دراز مدت وابسته به میزان زیاد جلسات درمان رویارویی است بنابراین،روش ترکیبی بهترین ترکیب از کارآمدی و سودمندی را فراهم آورده است.
مشکلات موجود در درمان وسواس های ناب
بسیاری از محققان مبهوت مانده اند که چرا رویارویی،افکار و ترس وسواسی را در بیمارانی که رفتار تشریفاتی آشکار دارند،کاهش می دهد ولی تأثیری مشابه بر ترس وساسی افرادی که رفتار تشریفاتی آشکار ندارند،باقی نمی گذارد.بخاطر آورید که اشباع(رویارویی ممتد با وسواس ها) کمی بیش از 50% وسواسی های ناب را درمان می کند.
در چنین مواردی رویارویی ممتد به دو دلیل ممکن است شکست بخورد:نخست تشریفات شناختی بجای کاهش ممکن است تقویت گدند،زیرا به هنگام رویاروی،آنها به طور مکرر ایجاد شده و بنابراین وسواس ها را تداوم می بخشند.
همه اینها نشان می دهد که جهت درمان مؤثر،رویارویی باید فقط در مورد افکار اضطراب انگیز بکار رفته و تشریفات ذهنی از طریق روش های دیگر شاید از طریق توقف فکر،حواس پرتی،یا جایگزینی مستقیم افکار غیر تشریفاتی بازداری گردد در حقیقت،چندین تحقیق موفقیت راهبرد اخیر را نشان داده اند بویژه زمانی که رویارویی از طریق نوار و بصورت شنیداری درباره افکار وسواسی مربوط صورت می گیرد.
ویژگی های شناختی اختلال وسواس فکری – عملی
به هنگام ارزیابی و درمان وسواس ها و اجبارها،متخصصین بالینی به آسانی می توانند بسیاری از تحریفات شناختی موجود در اغلب درمانجویان وسواسی را مشاهده کنند چندین نوع از خطاهای شناختی یا عقاید غیر منطقی که تا به حال شناخته شده اند به شکل زیر مقوله بندی شده اند:
1خطر/آسیب – برآورد افراطی خطر یا آسیب،حالت منطقی شدید در ارتباط با آسیب و ترس از خطر.
2شک/عدم یقین/تصمیم گیری – ادراکها و حافظه شک آلود،مشکل در تصمیم گیری یا تأیید آنها،مشکل در طبقه بندی و تمایز.
3کمال گرایی – نگرش های کمال گرایانه.
4احساس گناه/مسئولیت/شرم – احساس مسئولیت افراطی،احساس گناه،شرم درباره افکار یا رفتارها.
5تعصب/اخلاق – نگرش های اخلاقی،قواعد تعصب آمیز (از قبیل عقاید و اعمال مذهبی) گرچه این فهرست شامل همه ویژگی های شناختی مربوط به اختلال وسواس فکری – عملی نیست،اما می تواند پایه نظام بخش اطلاعات فزاینده ای باشد که از باورها و نگرش های افراد مبتلا به وسواس بدست می آید آشکارا ممکن است بعضی از این نگرشها،از قبیل اشکال در تصمیم گیری و کمال گرایی به هم مربوط باشند.
درمان شناختی
قبل از بحث درمان شناختی،این نکته را متذکر می شوم که نویسندگان متعددی توانایی درمان های مبتنی بر رویارویی را در تغییر افکار و باورهای وسواسی از طریق خواستن از درمانجو برای باقی ماندن در موقعیت های تحری کننده اضطراب تا لحظه فروکش ترس،مشاهده کرده اند کاملاً آشکار است که افکار و باورهای مربوط به خطرناک بودن موقعیت بدنبال چنین تجربه ای تغییر می کند.
عوامل ژنتیک
گزارشات متعددی در تحقیقات مربوط به هماهنگی دوقلوهای ی تخمگی در ابتلاء به اختلال وسواس فکری – عملی وجود دارند که نقش احتمالی عوامل ژنتیکی را در سبب شناسی وسواس نشان می دهند(بلک 1976،گوتمبن،1981،مارکس،1986) میزان هماهنگی در بین دوقلوهای دو تخمگی (بطور متوسط 15%) است این واقعیت که میزان هماهنگی برای اولی کامل نیست نشان می دهد که عوامل غیر ژنتیکی نیز در این اختلال نقش دارند.
از آنجا که مطالعه در زمینه دوقلوهایی که جدا از هم بزرگ شده اند بی نهایت نادر بوده و در مورد وسواس فکری – عملی چنین مطالعاتی گزارش شده است به همین خاطر نمی توان تأثیرات عوامل محیطی را از این گزارشات استمتاج کرد.تونر(1985) پیشنهاد می کند که امکان دارد یک الگوی آسیب پذیری ژنتیک همراه با فشارزاهای زندگی و عوامل محیطی بتواند یافته ها را تبیین نماید.
والدین و خواهر و برادرهای درمانجویان مبتلا به وسواس فکری – عملی بروز این اختلال را بیشتر از بستگان گروه کنترل روانپزشکی نشان می دهند هرچند که این امر فقط در مورد میزان نسبتاً کوچکی از بستگان(0 تا 25%) صادق است.
رابطه ژنتیکی بین سندروم ژیل دولاتورت و وسواس فکری – عملی بطور صریح در پژوهش های اخیر تأیید شده است گرچه فقط 5% از درمانجویان مبتلا به وسواس فکری – عملی همزمان به اختلال تورت نیز مبتلا بودند.
سابقه ضربه و بیماری های جسمی
درباره علل جسمانی،تظاهرات عضوی متعددی توسط مبتلایان به وسواس فکری عملی نشان داده می شود میزان بالای ناهنجاری های تولد،تاریخچه ضربه سر،صرع،آنسفالیت،مننزیت و کرده سید نهام در مبتلایان به وسواس فکری – عملی در مقایسه با افراد بهنجار،نقش علی احتمالی فرآیندهای ضربه یا بیماری های جسمی اولیه را در وسواس نشان می دهد علاوه بر این،مبتلایان به وسواس فکری عملی در مقایسه با افراد بهنجار میزان بالایی از «علایم خفیف» عصب شناختی (به عنوان مثال،ذکلا 1988) اشکال در هماهنگی حرکتی ظریف،تمایل به بیش هشیاری و واکنش پذیری زیاد نسبت به محرک های جدید را نشان می دهند طی مطالعات متعدد در اندازه گیری های عصب روانشناختی هیچ نقص شناختی مشترک برای مبتلایان به وسواس فکری – عملی شناخته شده است،گرچه به نظر می رسد زیر گروههای کوچکی از درمانجویان وجود دارند که در چندین حوزه دچار ناتوانی هستند.
فعالیت امواج مغز
در پژوهش های متعدد،پاسخ های الکتروآسفالو گرافی نابهنجار در آزمودنی های مبتلا به وسواس فکری – عملی مشاهده شده است در بررسی الگوهای امواج مغز در پاسخ به محرک فعال ساز(یتانسیل های برانگیخته) به هنگام فعالیت شناختی درمانجویان وسواسی متفاوت با گروه کنترل به نظر می رسند.
شاخص های زیست – شیمیایی
پژوهش در شاخص های زیست شناختی وسواس فکری – عملی موجب مطالعه در متغیرهای متعددی شده است که آنها به عنوان عامل تمیز دهنده برای افراد افسرده شناخته اند آزمودنی های مبتلا به وسواس در شاخص های عدم فرونشانی در آزمون فرونشانی دگزامتازون،کاهش در نهفتگی حرکات سریع چشم و کاهش سطح ایمی پرامین پلاکتی،شبیه بیماران افسرده بودند،گرچه افراد وسواسی تفاوت های خاصی هم در دو شاخص اخیر با افسرده ها داشتند که این امر ممکن است بر تفاوت های فتوتیپی دلالت کند برخلاف بیماران افسرده،افراد مبتلا به وسواس سطوح بالایی از مایع مغزی – نخاعی نشان می دهند که دارای پنج هیدروکسی ایندول استیک اسید که یک متابولیت سوتوئین است می باشد و ایزمن،زومار وایتسل(1991) نتیجه گرفته اند تحقیقاتی که افسردگی عمده و اختلال وسواس فکری – عملی را مقایسه نموده اند.علیرغم میزان بالایی از وقوع همزمان،رابطه مستقیم زیست شناختی بینن این دو اختلال را تأیید نمی کنند.
پژوهش های زیادی سعی کرده اند تا نقش سروتوئین را در اختلال وسواس فکری عملی تعیین کنند که این تلاش ها با موفقیت اندکی همراه بوده است بهبود علایم وسواسی بطور ثابت به سطح پلاسمای داروهای سروتونرژیک مربوط نمی شود و مطالعات متعدد در زمینه سروتوئین خون و جذب سروتوئین در پلاکت های خونی تفاوتی را بین افراد عادی و مبتلایان به وسواس فکری – عملی نشان نداده است پژوهش های مربوط به نابهنجاری های سروتونرژیک در بیماران وسواس در مقایسه با گروه کنترل نتایج متناقضی را بدنبال داشته است.
نقش کارکردی نورآدرنرژیک در اختلال وسواس فکری – عملی مشخص نیست چون نتایج دو داروی نورآدرنرژیک یعنی کلونیدین (یک داروی مقلد آدرنرژیک) ویوهیمبین (داروی ضد آدرنرژیک) به یافته های باثباتی منجز نشده اند شاید قوی ترین استدلال بر علیه نقش عمده آدرنرژیک در وسواس به ناکارآمدی شگفت انگیز داروهای ضد افسرگی نورآدرنرژیک مثل دزیپرامین در درمان
اختلال وسواس فکری – عملی مربوط می شود اطلاعات در زمینه دوپامین و نظام های افیونی درون زا آن قدر کم است که نمی توان نتیجه گیری ویژه ای را در مورد آنها به عمل آورد مطالعات در این عرصه ها با استفاده از روش های تصویر برداری مغز به عنوان راهبردهای ارزیابی اضافی مممکن است نتایج مفیدی را بدنبال داشته باشد لکن در حال حاضر شاخص های زیست شیمیایی ویژه ای برای اختلال وسواس فکری – عملی غیر قابل دسترس است.
بازدارنده های جذب مجدد سروتوئین:
معمولاً درمانجویان درباره این مسائل سؤال می کنند و یا قبل از رجوع به مشاوره رفتاری،اقدام به مصرف دارو می کنند کار آمدی نسبی دارو و رفتار درمانی مورد سؤال اغلب درمانجویان وسواسی است.به نظر می رسد بازدارنده های جذب مجدد سوتوئین شامل کلومیپرامین(آنافرانیل)،فلوگزتین(پروزاک)،فلوگزامین و احتمالاً سوترالین(زولوفت)و پاروگزنین(پاگزیل)مؤثرترین داروهای ضد وسواس باشند به نظر می رسد که اثرات این داروها به خاصیت ضد افسردگی آنها مربوط نبوده و احتمالاً آنها اثرات ضد وسواسی ویژه ای را دارا هستند.گرچه همه این
داروها از دارونما بهتر هستند اما میزان متوسط بهبودی که آنها در علایم وسواس ایجاد می کنند بطور ثابت کمتر از میزان بهبودی است که توسط رفتار درمانی ایجاد می شود البته تفاوت های موجود در اندازه گیری امر مقایسه را مشکل می سازد.

لیست کل یادداشت های این وبلاگ
دانلود مقاله پیش بینی دبی رودخانه با استفاده از روش نزدیک ترین
دانلود مقاله نکته ها (22) با word
دانلود مقاله طرح اعزام نیروهای واکنش سریع به مناطق بحران زده کش
دانلود مقاله بررسی تغییرات PH و اینورت و رنگ در فرایند تغلیظ شر
دانلود مقاله بررسی کارآیی آلوم بازیافتی در حذف رنگ و مواد آلی ا
دانلود مقاله بررسی روش تلفیقی(زراعی و شیمیایی) بر خصوصیات کمی و
[عناوین آرشیوشده]